Hardenberg Columns van Ergee

Zwemmen in het groen

Z

De badmeesters van zwembad De Marsch maakten de afgelopen week een nieuwtje bekend: er komt een nieuw zwemdiploma! Na het eenvoudige A-diploma en het wat zwaardere B-diploma wordt een nog zwaarder, nieuw C-diploma ingevoerd. “Om de kinderen breder op te leiden. Hard nodig in een land met zoveel water”, was de motivering. In eerste instantie denk je dat dit een beetje overdreven is in de gemeente Hardenberg: de Lutter hoofdwijk is dicht, de Dedemsvaart gedempt, de haven in Hardenberg omgetoverd in een parkeerplaats. Maar aan de andere kant zijn er veel meer waterpartijen bijgekomen, denk maar aan de vijvers en sloten in de woonwijken Baalder en Baalderveld. En als het aan PvdA-raadslid Riekele Bron ligt, moet er ook zoiets komen in de wijk De Marslanden.

Tijdens de raadsvergadering verklapte hij dat hij een keer in Ede was geweest, en dat hij plezierig getroffen was door het groen en water dat daar in de wijken was verwerkt. Wethouder Egbert Wendt vond zijn roep om meer groen wat overbodig: in de nieuwe woonwijk komt voldoende groen en verder zijn er uitloopmogelijkheden naar het Engelandse bos en het parkje in de Heemsermarsch, in de vogelbuurt. Die uitspraak maakt nu ook duidelijk waarom Hardenberg zo graag wil fuseren met Gramsbergen: de tuin van je buurman gebruiken is niet zo netjes, zodat het beter is die tuin helemaal maar over te nemen. Nu zal burgemeester Smit wel weer kwaad worden, omdat er volgens hem niks wordt overgenomen. In een verklaring aan het eind van de gemeenteraadsvergadering ging hij in op de keus die Provinciale Staten hebben gemaakt bij de gemeentelijke herindeling, namelijk een fusie van alle vier noordoost-gemeenten. “Er is geen sprake van overname, het idee van een Groot-Hardenberg is onzin, alle vier gemeenten verdwijnen”, zo ongeveer luidde zijn verhaal.
Dat mag juridisch/wettelijk/technisch gezien wel zo zijn, maar nogal wat inwoners van de gemeenten Avereest, Gramsbergen en Ommen denken daar anders over en zeggen het ook: wij komen bij Hardenberg.

Terugkomend op de ‘groenperikelen’ van Bron en Wendt vraag ik mij af wanneer de wethouder voor het laatst een bezoek heeft gebracht aan het parkje in De Heemsermarsch. De afgelopen tien jaar niet meer, schat ik. En waarschijnlijk is dat nog te optimistisch ingeschat. Een zooitje is het, iets anders valt er niet van te zeggen. Ja, de vorig jaar aangelegde vlindertuin, die valt nog mee. En de speeltoestellen vallen ook niet tegen. De met oud brood volgestopte beesten kunnen er ook nog wel mee door. Maar kijk eens naar het westelijk deel van het park en naar de asfaltpaden die een bezoek aan Zwitserland overbodig maken. (Is de gemeente trouwens juridisch aansprakelijk voor al die verzwikte enkels die daar worden opgelopen?) Wil een bewoner van De Marslanden hier ook maar één stap zetten, dan zal er toch nog wel wat verbeterd moeten worden. Net zoals er iets gedaan moet worden aan de middenberm van de Twenteweg, waar brandnetels en ander onkruid meters hoog staan (fijne reclame voor Hardenberg) en aan de verloederde stadsmuur. Maar dat is een ander verhaal.

Hardenberg Columns van Ergee

Archieven