We zijn een bijzondere gemeente. Als we niet genoeg kunstenaars hebben laten we zelfs dieren exposeren.
Uiteraard is wat u hierboven ziet een wat vreemde krantenkop, waar het tijdschrift Onze Taal maandelijks een hele achterkant mee vult. Maar er waren deze week wel meer opvallende krantenkoppen. Over enkele asielzoekers in azc Hardenberg die het verschil niet weten tussen mijn en dijn. Burgemeester Offinga trok publiekelijk aan de bel en liet dat geluid ook horen in Den Haag. Nou dacht ik dat hij had gezegd dat hij ongerust was over het gedrag van alleenstaande mannen uit ‘veilige landen’ als Marokko, Algerije en Tunesië. Maar de koppenmaker van de regionale krant vond woorden als ongerust en bezorgd niet sterk genoeg. Met zulke teksten trek je niet genoeg aandacht, dus dat werd: Stelende, dronken en intimiderende asielzoekers drijven burgemeester Hardenberg tot wanhoop. Dat had ik trouwens wel eens willen zien, een wanhopige Fries, want volgens mij bestaan die niet.
Wat je door de berichtgeving wel zag, ook via media met minder sensationele koppen, was dat diverse personen de vluchtelingen subiet het land uit willen sturen. Alle vluchtelingen. Een enkeling heeft helaas niet goed begrepen hoe dat werkt, want die schreef: “Retourtje terug naar eigen land.” Tja, dan heb je ze binnen de kortste keren hier weer terug. De meeste reacties waren in de trant van: “Weg met dat volk.” Of nog een graadje erger: “Oprotten met dat tuig.” En: “Al die D’66 prominenten zitten lekker in de zon en hun willen nog meer van die rommel hierheen hebben.” Mensen wegzetten als ‘rommel’, je moet het maar kunnen typen.
Als je het Facebookprofiel bekijkt van de mensen die reageerden op het bericht dat Offinga wil optreden tegen de stelende, blowende en zuipende gelukszoekers, blijkt dat een groot deel van buiten Hardenberg komt. Hier reageert men in het algemeen iets rustiger. Eerst lezen, dan nadenken en daarna pas reageren. Of niet. Wat niet wil zeggen dat men niet ongerust is over de toestand met de asielzoekers uit veilige landen. Dat er actie wordt ondernomen wordt toegejuicht, met hopelijk een wettelijk vervolg om de ‘gelukszoekers’ snel te kunnen verwijderen.
Behalve bij het primitief reagerende deel van onze gemeente heeft het bericht van burgemeester Offinga ook emoties opgeroepen bij enkele asielzoekers zelf en natuurlijk bij Anne van den Hoek, directeur van InBeeld, de grootste koffiekamer van Hardenberg aan de Voorstraat. Maar die reageren verkeerd. “Randdebielen aanpakken, maar dat kan ook zonder ophef”, zegt een van de bezoekers van InBeeld. Dat kan dus niet. De overlast is te groot om alles sub rosa af te handelen.
Van den Hoek: “Dit is zo polariserend. Natuurlijk zijn er rotte appels, maar dat is een marginaal groepje op het totaal van 700 azc-bewoners. Daar zijn ook 150 kinderen bij. Die stelen geen fietsen en gebruiken geen drugs.” Maar niemand heeft het over kinderen, dat fantaseert ze er weer bij. En marginaal groepje? Twintig kerels die stelen, zuipen, vernielen, blowen en zich opdringen aan meiden? De zaak bagatelliseren is wel het slechtste wat je kunt doen.
Elke dag winkeldiefstal, elke dag drugsgebruikers op je stoep, elke dag meiden lastig vallen, elke dag overlast, dat moet een keer stoppen. Goed dat er wordt ingegrepen, dat geprobeerd wordt Den Haag wakker te schudden en dat verteld wordt dat er wat gaat gebeuren. Maar niet, zoals een van de asielzoekers zei, alle mieren doodtrappen als je door één mier wordt gebeten.
Eigenlijk zou je een driedaags verbod moeten kunnen instellen om te reageren op een krantenbericht. Pas als de emotie wat is weggevloeid mag je reageren. Maar het hoeft niet.
De gemeente mag ondertussen wel eens kijken naar de overeenkomst met het COA. Dat is de veroorzaker van de ellende, door het aantal ‘veiligelanders’ niet af te bouwen naar nul, zoals was afgesproken, maar zelfs te laten groeien tot twintig. Als ze het draagvlak voor de opvang van goedwillende asielzoekers in Hardenberg ook kwijt willen moeten ze nog even zo doorgaan.
“De gemeente kan de bestuursovereenkomst tussentijds opzeggen bij buitensporigheden op het gebied van openbare orde en veiligheid”, staat in de bestuursovereenkomst. Daar begint het steeds meer op te lijken.