Wie kan wethouder worden?

Op een recente Facebookfoto van een jongeman uit Gramsbergen staat hij afgebeeld in Volendammer klederdracht, met een accordeon in zijn handen. Of hij ook al muzikant was, wilde een van zijn Facebookvrienden weten. “En visboer, architect, stukadoor en lerende voor premier”, was zijn reactie. Dat laatste past precies in het straatje van het Hardenberger raadslid Bert Gelling, fractievoorzitter van de VVD.

Gelling liet de afgelopen week weten verbaasd te zijn dat je overal een opleiding voor moet hebben en daarnaast ook nog eens bekwaam moet zijn, of het nou een gymleraar, advocaat, loodgieter of chirurg betreft, maar dat dit niet geldt voor bestuurders zoals wethouders, gedeputeerden en ministers. Als je maar van de juiste partij bent en je naar voren hebt gewerkt of na jaren raadslidmaatschap gewoon ‘een keer aan de beurt bent’, dan kun je bestuurder worden. Gelling wil dat alle partijen, ook zijn eigen, in de eerste plaatst moeten kijken naar wie bekwaam is en niet wie het eerst zijn vinger heeft opgestoken of snel vooraan is gaan staan.

Een assessment denkt hij aan, een onderzoek waarbij psychologische hulpmiddelen zoals tests, vragenlijsten, interviews en rollenspelen worden gebruikt om er achter te komen of je geschikt bent voor een bepaalde functie. Maar… zo’n assessment is er al. De Wethoudersvereniging is al sinds 2014 bezig met het ontwikkelen van zo’n onderzoek. En inmiddels is het klaar, er ligt een assessment van Adviesbureau Berenschot.

Eén van de journalistieke stelregels is dat je op je hoede moet zijn als iemand iets beweert of iets wil. Je moet je dan altijd afvragen: waarom en waarom nu.
In dit geval: als er al sinds 2014 aan een assessment wordt gewerkt, waarom komt Gelling dan nu met zijn uitnodiging aan alle partijen om na te denken over het profiel en de kwalificatie waaraan de wethouders in onze gemeente moeten voldoen.
Is hij niet tevreden over de huidige wethouders? Zit er misschien eentje tussen die bij een assessment afgeserveerd zou worden?

Zou zo’n onderzoek trouwens ook niet voor raadsleden moeten gelden? Waarschijnlijk durft men dat niet aan want dan zouden nogal wat raadsleden een andere hobby/baan moeten zoeken. En eigenlijk zou dat ook niet goed zijn. De raad zou moeten bestaan uit een doorsnee van de inwoners: slim, minder slim, directeur, leraar, boer, loodgieter, werkend, werkloos, studerend. Dus een Verklaring Omtrent het Gedrag is genoeg voor raadsleden, maar een assessment voor wethouders, dat is nog niet zo’n gek idee.