Vreemd advies

Wanneer neemt het CDA in Hardenberg eens een keer zijn verantwoordelijkheid? Informateur Theo Rietkerk (ook CDA) adviseert na gesprekken met de vier grootste partijen in de gemeenteraad van Hardenberg dat een coalitie van vier partijen die elk een wethouder leveren zijn voorkeur verdient. En van ‘een aantal partijen’. Dus niet van alle vier.

Een coalitie die bestaat uit CDA, OpKoers.nu, ChristenUnie en VVD kan terugvallen op een raadsmeerderheid van 28 van de 33 zetels. Daarmee is tevens sprake van een ruim kiezersmandaat, schrijft hij deze week in zijn tweede advies. Maar zonder de VVD heb je met 25 van de 33 zetels ook al een ruim kiezersmandaat.

Eigenlijk is het te gek dat het CDA, dat bijna 4x zoveel zetels heeft als de VVD, maar één wethouder levert. Net zoveel als OpKoers (7 zetels), ChristenUnie (7 zetels) en de VVD (3 zetels.) Op deze manier laat je de CDA-kiezers mooi in hun hemd staan, die duidelijk hebben aangegeven wat hun voorkeur is.

Een goede preek bestaat uit drie punten, dus is het volgende ook van toepassing: de VVD heeft zich de afgelopen jaren niet erg coöperatief en betrouwbaar getoond. Kijk naar de vele keren dat de partij tegen de begroting stemde, kijk naar het gebrek aan dossierkennis dat regelmatig werd getoond, kijk naar de stekeligheden richting B&W bij veel besluiten. En vooral: kijk naar de ophef die de fractievoorzitter vier jaar geleden maakte toen de CU vroegtijdig met de naam van een wethouder naar buiten trad terwijl hij nu hetzelfde heeft gedaan.

Dus: niet nodig voor een ruim mandaat, te klein om bestuurlijk evenveel gewicht in de schaal te leggen als het CDA en niet altijd even betrouwbaar. Voor een stabiele gemeenteregering lijkt mij dit geen goede basis. Als CDA-stemmer zou ik over het advies van Rietkerk hogelijkst verbaasd zijn. En dat is nog zwak uitgedrukt.