Hardenberg Columns van Ergee

Verzet

V

Wat was de afgelopen week allemaal in het nieuws? In de eerste plaats dat we geen verzetshelden meer mogen zeggen van het vernieuwde verzetsmuseum in Amsterdam. “De verzetsheld is weer helemaal terug en dat stuit me tegen de borst”, zegt directeur Liesbeth van der Horst in dagblad Trouw. “Mensen kunnen heldhaftig zijn, maar zijn nooit honderd procent een held.” En daarom spreken ze liever van verzetsmensen dan van verzetshelden.
Nou was dat weer een opgeblazen verhaal, want het Verzetsmuseum heeft nog nooit gesproken van verzetshelden, maar goed, het leverde weer flink wat gescheld en ingezonden stukken in de krant op. Terwijl wij natuurlijk zelf wel uitmaken of wij de leden van de Trouwgroep uit Bergentheim en omstreken of Weitkamp, Prenger, Slomp Schutte, Sebel en al die anderen verzetshelden noemen of niet.
De mensen van het Verzetsmuseum zitten trouwens fout, want volgens het woordenboek Van Dale is een held iemand die uitblinkt door moed. En dat hebben al die verzetsmensen wel gedaan: uitblinken door moed.

Er waren ook enkele inwoners van de gemeente Hardenberg in het nieuws toen ze donderdag een bezoek aan Zwolle brachten. Niet met fiets, auto of trein maar met de trekker. Boeren uit de regio willen niet dat de provincie Overijssel de PAS-melders een dwangsom oplegt omdat die – buiten hun schuld – illegaal werken. Dat de provincie gedwongen wordt door de rechters maakt blijkbaar niets uit: de maatregel moet van tafel anders zwaait er wat voor de provinciale bestuurders.

Vonden enkele boeren maar gek, dat ze niet met een giertank en meststrooier de stad in mochten. Is ook gek, want als soldaten protesteren omdat ze beter materiaal willen hebben om hun werk te kunnen doen vinden we het ook normaal dat ze met pantserwagens en houwitsers Zwolle binnenrijden, nietwaar.
Overigens zorgde het gedrag van de boeren er wel voor dat voor de eerste keer ook tegen hen werd opgetreden. Trekker op de weg zetten en de deur op slot doen? Dan wordt die dus met een shovel aan de kant gezet. Die actie kon op veel sympathie rekenen. Als je de reacties op social media leest worden de trekkerboeren alleen nog gesteund door hun collega’s, hun familieleden en mensen die tegen alles zijn. Het woord ‘terreur’ was wel erg vaak te lezen. De allerdomsten meenden donderdag ook nog even de burgemeester van Zwolle te moeten bedreigen, omdat die verantwoordelijk werd geacht voor het optreden van de politie. Te agressief, vonden de boeren. Hopelijk hebben ze voor Sint een spiegel als cadeau gevraagd, want met monstermachines naar de stad komen en daarna niet willen luisteren naar wat de politie je opdraagt lijkt mij het toonbeeld van agressiviteit. Geweld uitlokken door recalcitrante boeren, heet dat.

Opvallend was ook dat er in Hardenberg weer eens werd gestaakt. Volgens mij voor de derde keer in 300 jaar. De werknemers van de voormalige Wavin-bedrijven willen meer loonsverhoging dan hen wordt geboden. De vakbonden hebben het slim aangepakt door er een estafettestaking van te maken: eerst staken bij bedrijf A waardoor B en C er ook last van hebben, daarna is bedrijf B aan de beurt waardoor A en C ook in de problemen komen en tenslotte wordt gestaakt bij bedrijf C waardoor de directieleden van A en B met hun handen in het haar zitten.
Dat is een ander soort staking dan bij de Bontweverij in Slagharen in 1980, toen het bedrijf failliet ging. Eigenlijk was dat zelfs geen staking maar een bedrijfsbezetting. En een paar jaar geleden in Kloosterhaar had de staking ook te maken met slechte bedrijfsresultaten. Dat is bij de ex-Wavinbedrijven niet het geval. Volgens de vakbonden gaat het goed, de bestuurders spraken afgelopen zomer nog over ‘het beste jaar ooit’. Gezien de stakingsbereidheid en het grote verschil tussen vraag en aanbod kon dit wel eens een langdurige loopgravenoorlog worden. Hardenberg is in verzet.

Hardenberg Columns van Ergee

Archieven