Vertrek

“De lokale omroep Reest & Vecht heeft een nieuwe hoofdredacteur. Het is de 33-jarige Jacco Rodermond uit Schuinesloot”, stond november 2003 in weekblad De Sallander te lezen.

“Rodermond is geen onbekende in de mediawereld. Hij is freelance medewerker bij de Zwolse Courant, oud-medewerker van de lokale omroepen in Emmeloord, Leeuwarden en Zwolle en teletekstredacteur. Zijn dagelijkse bezigheden bestaan op dit moment hoofdzakelijk uit het schrijven van jubileumboeken voor bedrijven.”

Na een jaar was hij alweer vertrokken. Want zo gaat dat bij lokale omroepen. De doorstroomsnelheid is nog groter dan bij een waterleiding waarvan het pokdalig oppervlak van kalkaanslag zojuist spiegelglad is gemaakt. Vertrek wegens drukke werkzaamheden, beweerde het omroepbestuur. Omdat de organisatie niet goed is, vertelde Rodermond zelf.
Zijn opvolgster was de 22-jarige Dieuwertje Steenvelt uit Hardenberg. Het bestuur was uiteraard blij met haar komst en zei er alle vertrouwen in te hebben dat de samenwerking goed en langdurig zou zijn. Dat vertrouwen kon al snel in de prullenbak worden gegooid, want per 1 januari 2007 stapte ze alweer op. Want zo gaat dat bij lokale omroepen.

Terug naar Jacco Rodermond. Het bleef een poosje stil rond zijn persoon, totdat hij in 2012 probeerde D66 nieuw leven in te blazen. Vanaf 1994 was er al eens een D66-fractie in Hardenberg geweest, bestaande uit twee raadsleden die tijdens raadsvergaderingen niet veel verder kwamen dan de uitspraak “ik sluit mij bij de vorige spreker aan.” Dat was de bevolking ook opgevallen, zodat de partij in 1998 weer terug was bij af.

In 2014 had men weer wind in de zeilen. Landelijk stond D66 er goed voor zodat in Hardenberg ook weer een raadszetel werd bemachtigd. Eentje, bezet door Jacco Rodermond. En nu stapt hij op. Na negen jaar raadslid te zijn geweest. Waarom? Omdat hij er geen plezier meer in heeft. Verder heeft hij moeite met de verdere versplintering van de politiek in Hardenberg, waardoor er partijen in de raad komen die inhoudelijk niks voorstellen en alleen winnen op loze beloftes. En hij zit met de landelijke D66’ers niet altijd op een lijn.

Met zijn vertrek verliest de raad een bedachtzaam sprekend raadslid dat nog wel eens moeite had om to the point te komen. Heeft hij veel bereikt? Ach, wie bereikt in Hardenberg nou wel veel. Van dualisme heeft niemand kaas gegeten, debatteren is nooit uit de grondverf gekomen, in feite kunnen B&W het ook wel zonder de raad af. En elke raadsperiode wordt het minder. Waar zijn figuren als Henk Meulink, Jan Hendrik Amsink, Albert Schipper en Andy de Vos, om maar eens een paar te noemen, die kennis van zaken hadden en het verbale gevecht met B&W wel aandurfden. Het zijn nu teveel schapen die, zo lijkt het, niet innerlijk gedreven zijn om raadswerk te leveren maar er zitten omdat ze gevraagd zijn, of omdat ze het wel eervol vinden, of omdat ze het egostrelend vinden. Werkelijk, als ik in de gemeenteraad zou zitten zou ik er niet meer in zitten, als u begrijpt wat ik bedoel.

En de opvolger van Jacco Rodermond? Vast en zeker bekwaam. Maar of ze opgewassen is tegen het bluffen en het verbale geweld van figuren als voorheen Douwe Prinsse en zijn huidige tovenaarsleerling Martijn Breukelman is de vraag. Of eigenlijk ook weer niet.