Hardenberg Columns van Ergee

Tiendaagse

T

Onder predikanten is het een beruchte uitdrukking: de tiendaagse veldtocht. Van de zondag voor Kerst tot en met Nieuwjaarsdag moeten ze bijna dagelijks voorgaan in een dienst. Voor bestuurders zoals burgemeesters en wethouders bestaat ook iets dergelijks, maar dan in het voorjaar. Geen extra raadsvergaderingen of zoiets, maar lintjes doorknippen en meer van zulke ongein.

Het openen van winkels en bedrijven is bijna standaard. De heren en dames ondernemers zijn meestal niet de meest creatieve figuren en dus kunnen ze vaak niks beters verzinnen dan een burgemeester of wethouder vragen om een sleutel in een deur om te draaien, op een knopje te drukken of door een papieren wand te fietsen.

Maar er is ook echte gekkigheid. Bijvoorbeeld het oogsten van de eerste asperge. Het halve college wordt uitgenodigd om ervoor te zorgen dat de aspergeboer wat extra aandacht krijgt. Alleen levert dat soms dat een wat obscene foto op in de krant als de fotograaf wat slordig is met het uitkiezen van een afbeelding. Verder moet de vondst van het eerste kievitsei aandacht hebben, hoewel we niet in Friesland leven. En dus wordt weer een wethouder opgetrommeld. Nog gekker is het uitnodigen van een burgemeester om een staldeur te openen waarna een stelletje dolle koeien naar buiten kan rennen. Binnenkort laten de eerste adders zich weer zien in de Engbertsdijksvenen, me dunkt, daar moet maar weer een wethouder op af worden gestuurd met in zijn kielzog een legertje fotografen om Natuurbeheer, Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel en de stichting Wandelen in het Weekend te promoten.

Damtoernooien openen, bij schaakwedstrijden de eerste zet doen, grasbaanraces afvlaggen, palenroutes beginnen, stolpersteine leggen, je kunt het zo gek niet bedenken of er moet weer een bestuurder bij aanwezig zijn. Straks komt de eerste haring aan land en moet een bestuurder een vaatje veilen voor het goede doel, de bierbrouwer heeft een nieuwe lentebock en de burgemeester moet de eerste slok nemen. En dat allemaal in het voorjaar. Je aandacht besteden aan het ontwikkelen van plannen tegen armoede, het bouwrijp laten maken van bedrijfsterreinen, infoavonden houden over windenergie is er bijna niet meer bij want het uitgekauwde gesprekje Wie laten we de opening doen? Geen idee. Dan maar de burgemeester, vraagt uiteindelijk veel tijd van onze bestuurders.

Die zullen zelf zeggen dat het erbij hoort, dat je zulke leuke gesprekken hebt en dat je de inwoners beter leert kennen, maar toegeven aan het verzoek om aanwezig te zijn en de openingshandeling te verrichten is het belonen van luiheid. Zeg eens een keer nee, en laat de organisatoren iets bijzonders bedenken, dat levert hun ook aandacht op en zorgt voor minder saaie beelden.

Hardenberg Columns van Ergee

Archieven