Terreur

He pist zichzölf oaver ‘n bokse hen, zouden ze in Twente kunnen zeggen over de boerenacties van deze week. De sympathie voor de boeren brokkelt steeds verder af en begint bij veel burgers het nulpunt te naderen. Puin op de snelweg, hier en daar zelfs met asbest, brandende hooibalen, zand en mest op afritten: de acties worden gevaarlijk voor weggebruikers en keren zich tegen de boeren. Er is niets dat deze terreur rechtvaardigt, helemaal niets. Degenen die met hun actie voor ongelukken hebben gezorgd op de A32 bij Meppel en de A7 in Groningen zijn niks minder dan criminelen. En bedrijven bedreigen die de rotzooi moeten opruimen vraagt om straffe maatregelen.

Het begon in Hardenberg nog een beetje met een puberale actie: de gemeente haalde de omgekeerde Nederlandse vlaggen weg en een dag later hingen ze er weer, dit keer met spandoeken ertussen van dwazen die de boerenacties verbinden met de toeslagenaffaire en de gaswinning in Groningen. Er lopen nog steeds meer gekken rond buiten de muren van de psychiatrische inrichtingen dan erbinnen.

De omgekeerde Nederlandse vlag die actievoerders bij het gemeentehuis hadden opgehangen was overigens snel verdwenen. Die van Oekraïne is inmiddels ook weg. “Ja maar, die vlag is om onze solidariteit te tonen, onze sympathie”, werd er gezegd. Als dat de reden is dan kan daarnaast ook wel zo’n groot formaat boerenzakdoek hangen. Want solidariteit met de boeren is er ook. Nee, was er ook.

Wat ook ergerlijk is, is het basisschoolgedrag. Als op school een pestkop terecht wordt gewezen is vaak het eerste wat hij zegt: “Ja maar, meester, hij deed het ook.”
Een deel van de boeren zorgt voor ongelukken op ’s heren wegen en meteen wordt er geroepen “Ja maar, Rutten doet zus, Remkes doet zo, de politie dit en de overheid dat. Wat wij meemaken is ook erg.” Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gedrag en dan komt het nogal onvolwassen over als naar anderen worden gewezen.

Het verbaast mij trouwens dat er niet nog meer ongelukken zijn gebeurd. Niet veroorzaakt door de boeren maar door hun slachtoffers. Een vrachtwagenchauffeur die na de zoveelste blokkade doordraait en de barbecue midden op de A1 naar de schroothoop helpt, de voorman van Farmers Defence Force van zijn Brabants accent afhelpt of een Limburgse kippenboer die Jumbo bedreigt wat vogelgriep cadeau doet. Het is te hopen dat het niet zover komt.

Gelukkig is er deze week ook goed nieuws te melden: het probleem van de stelende asielzoekers kan binnen no time worden opgelost. Als je tenminste maar doet wat de Kampenaren doen.
“Zo reken je af met criminele asielzoekers: Kampen weet wel hoe Hardenberg het moet aanpakken”, kopte De Stentor.
Hoe dan? Ze hebben een geavanceerd meldsysteem dat het antwoord is op de plaag van een kleine groep asielzoekers die rovend van winkel naar winkel trekt. Nou ja, dat het antwoord moet zijn, want resultaten hebben ze nog niet geboekt. Enkele Kamper winkeliers hebben alleen de testfase meegemaakt. Maar ze denken dat het goed komt, ze hebben er hoge verwachtingen van. Meer nog niet. Dus niks “zo reken je af met criminele asielzoekers.” Valt het goede nieuws toch weer tegen.