Teleurstelling

Dit was de Week van de Teleurstellingen. In de eerste plaats dat de Nobelprijs voor de literatuur niet in Hardenberg is terechtgekomen. Kijk eens op de website ditwasnieuws.nl en u zult vast en zeker beamen dat de Française Annie Ernaux onterecht de oorkonde en tien miljoen Zweedse kronen zijn toegedacht. Wie leest nou Franse literatuur in Noorwegen, zou je zeggen, dus daar moet wel een politiek complot achter zitten. Oké, de verhaaltjes over de geschiedenis van Hardenberg kunnen de meeste Noren ook niet lezen, maar daar zitten tenminste nog plaatjes bij.

Nog meer teleurstellingen: het voormalige postkantoor in Hardenberg gaat op de schop. Een lezeres attendeerde op een berichtje in De Toren, waarin stond dat een aanvraag was ingediend om het pand te veranderen in een gebouw voor negen appartementen en drie commerciële ruimtes. Nee, twee. Nee, drie. Tja, wat is het nou? En gaat nu alweer een karakteristiek gebouw tegen de vlakte, wilde de lezeres weten.
Om met dat laatste te beginnen: nee, dit gemeentelijk monument wordt alleen inpandig verbouwd. Er worden 9 appartementen en 2 commerciële ruimtes gecreëerd in het bestaande pand, heeft de aanvrager in zijn formulier aan de gemeente genoteerd. Die aanvrager is trouwens Bouwbedrijf Zweers uit Ane, u weet wel, van het schoenmakershuisje in Heemse.
Uit andere papieren en de bouwtekening blijkt echter dat in het postkantoor en de directeurswoning 3 commerciële ruimtes zijn gepland.

Maar als de verschijningsvorm niet verandert, wat is dan de teleurstelling? Dat is dat de brandweer IJsselland de brandveiligheid heeft getoetst en heeft geconcludeerd dat de brandveiligheid niet voldoet aan de wettelijke eisen, op onderdelen te weinig informatie geeft of onvoldoende is uitgewerkt. Ottieswark, zou mijn moeder gezegd hebben en dat was geen compliment want in Drenthe stond Ottie bekend om zijn prutswerk.
“Wij adviseren u de vergunning niet te verlenen”, schrijft de brandweer aan de gemeente. En dat is voor een bouwbedrijf toch wel een teleurstellende conclusie.

Ook teleurstellend: het bord bij de uitgang van de GGD-priklocatie in de Evenementenhal in Hardenberg. Waarom ik mij (weer) heb laten vaccineren tegen het coronavirus? Omdat het een van de weinige manieren is om nog iets van je belastinggeld terug te krijgen.
Maar goed, bij de uitgang staat een bord met de tekst: We wensen je beterschap en succes toe! Nou was ik bij mijn weten nog niet ziek toen ik de hal binnenstapte, maar als ze je bij de uitgang beterschap toewensen moet er dus in die hal iets gebeurd zijn waardoor ik ongemerkt ziek ben geworden. En succes toewensen? Waarmee? Met de verbouw van mijn illegale wietplantage? Of met het beramen van een overval op het postkantoor?
Het is uiteraard goed bedoeld, dat bord met die tekst. Maar het is wat jammer dat er dan niemand is die heeft opgelet tijdens de brainstormsessie waarin teksten voor borden bedacht moeten worden. Beetje teleurstellend, eigenlijk.