Hardenberg Columns van Ergee

Stop met herdenken op 15 augustus

S

Waarom herdenken op 15 augustus? stond deze week op de website van weekblad De Toren. En eigenlijk vraag ik mij dat ook af.

Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. En op 15 augustus herdenkt Nederland de slachtoffers van de Japanse bezetting van het voormalig Nederlands-Indië en het einde van de Tweede Wereldoorlog in dat gebied. Maar wat doen we in Hardenberg op 15 augustus? Dan herdenken we de zes Hardenberger militairen die ná de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië zijn omgekomen. Wat eigenlijk al op 4 mei is gebeurd.

Als je dan tóch de zes omgekomen Hardenbergers wilt herdenken (en natuurlijk willen we dat), dan zou je dat de eerste zaterdag van september kunnen doen, zoals op veel plaatsen in ons land gebeurt. Landelijk wordt een herdenking gehouden in het Nationaal Herdenkingspark in Roermond, waar de meer dan 6200 Nederlandse militairen worden herdacht die in de periode 1945-1962 vielen tijdens de strijd in het voormalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Het zou goed zijn als Hardenberg zich aansloot bij die traditie.

Bufferplekken azc
Deze week kwam een reactie van B&W op vragen van raadsleden over de overlast van een bepaalde groep asielzoekers. Daarin stond onder meer dat Hardenberg extra boa’s inzet (buitengewoon opsporingsambtenaren) voor het azc, dat gewerkt wordt aan gebiedsverboden en dat het COA wordt aangespoord zich toch echt te houden aan de afspraak dat per 1 oktober geen ‘gelukszoekers’ meer in het azc Hardenberg mogen zitten. Dat laatste is nogal een probleem, want de regering heeft nog geen plek voor overlastgevers klaar.

De politici vroegen ook of werd gedacht aan het intrekken van bufferplaatsen, om het COA extra onder druk te zetten zodat die rap alle ‘veiligelanders’ over de gemeentegrens kan kieperen. Een gemene vraag eigenlijk, wat zeg ik, een smerige vraag als je weet dat op dit moment veel mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Mensen, en geen ‘rommel’ zoals iemand reageerde op het artikel in De Toren over deze zaak.

Uit die reacties blijk maar eens weer dat de meesten niet weten waar ze het over hebben.
Hardenberg heeft een azc voor 750 plekken: 700 regulier en 50 bufferplekken voor noodopvang. De gemeente heeft toegestaan dat van die 50 bufferplekken het COA er 25 mag gebruiken. Die toestemming loopt af op 1 oktober, maar als het dan nog zo’n chaotische toestand is in Ter Apel kun je het niet maken om die 25 plekken niet te gebruiken, omdat de mensen anders buiten zouden moeten slapen.

Winkeldiefstal
Uit de reacties blijkt ook dat sommige Hardenbergers alles voor zoete koek slikken. Bijvoorbeeld dat verhaal over die DA-drogiste in Hardenberg, die de deuren moet sluiten omdat asielzoekers teveel bij haar jatten. Ze vertelde dat ze jaarlijks 30.000 euro schade lijdt door winkeldiefstal en dat al zes jaar lang. Dat betekent dat bij haar elke dag voor 100 euro wordt gestolen. Elke dag, zes dagen in de week, 300 dagen per jaar, 1800 dagen in totaal. Honderdtachtigduizend euro kwijt door winkeldiefstal!

Bij de laatste telling onder winkelbedrijven in Nederland bleek dat winkeliers in Nederland bijna 1,5% van de omzet kwijt zijn aan winkeldiefstal. Als die 30.000 per jaar 1,5% is van de omzet, zou de DA-drogiste 2 miljoen euro omzet hebben per jaar, terwijl de gemiddelde omzet van een drogisterij zo’n 1,1 miljoen bedraagt. Nou begrijp ik wel dat niet elke krantenlezer zelf op onderzoek kan uitgaan of de feiten wel kloppen. Maar de nieuwsbrenger had dat wel moeten doen.

Hardenberg Columns van Ergee

Archieven