Ze waren er weer, afgelopen maandag. Hardenberger boeren op hun trekker, met achterop de vlag van Sleeswijk-Holstein. ’s Morgens even lekker over de N34 scheuren, maar ’s middags werd de trekker weer bij de boerderij gezet want er moest wel worden gewerkt. Natuurlijk, want hoe komen wij anders aan ons eten. Nou, door voedsel te importeren. Dat doen we namelijk volop. Nederland heeft te weinig grond om al die 17 miljoen hongerige magen van voldoende voedsel te voorzien. Ook niet als we niets meer zouden exporteren. Tenzij we natuurlijk ons consumptiegedrag een paar tandjes terugschroeven.
Wat we tekort komen is ongeveer de grootte van de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Hadden we na de Tweede Wereldoorlog maar wat dapperder moeten zijn. We hadden gewoon heel Noord-Duitsland moeten annexeren. Blijkbaar willen de boeren dat alsnog, vandaar dat ze alvast de vlag van de buren op de trekker hebben geplaatst. Kijk, kunnen we toch nog een beetje trots zijn op de boer.
Steun voor de huisartsen
De boeren waren dit keer niet op het Malieveld, want die ruimte was gereserveerd voor huisartsen. Zij trokken niet met trekkers naar Den Haag, bij gebrek aan zo’n voortuig, maar per trein (Eerste Klas), Volvo en Saab. Het draait bij hen niet zozeer om geld als wel om tijd. Afgelopen week voerden huisartspraktijken in Nederland actie om aandacht te vragen voor de druk op de huisartsenzorg. Ook huisartsen uit Hardenberg deden mee.
Dat er iets moet gebeuren laat het verhaal van huisarts Kooy uit Gramsbergen wel zien. “Op een gegeven moment werd de praktijk heel groot en werd het steeds moeilijker om waarnemers te vinden voor bijvoorbeeld de vakanties. Het was altijd stressen en onzeker of we wel met vakantie konden en dat wilde ik niet meer”, vertelde Kooy, die inmiddels afscheid van zijn praktijk heeft genomen. Wat er moet gebeuren om de druk te verlagen? Onder meer zorgen voor extra opleidingsplekken. Er zijn bijna drieduizend plekken voor jongeren die geneeskunde willen studeren terwijl er bijna elfduizend aanmeldingen zijn. Oké, die willen niet allemaal huisarts worden en er spelen nog meer zaken dan alleen het tekort, maar als er niks gebeurt zijn er over enkele jaren alleen in grote steden nog voldoende huisartsen en is het platteland leeggelopen. Het wordt dus tijd voor borden in de tuin van de dokter met teksten als “Zonder artsen in dit land leven we in noodtoestand” en stickers met de tekst “Ik steun de huisarts!”
Namenmonument
Deze week kwam toch nog een reactie op een vraag over het Holocaust Namenmoment in Amsterdam. De CDA-woordvoerder vertelde vorige week tijdens de raadsvergadering dat zijn partij hierover een verzoek had ontvangen. Of de namen van joden die in de gemeente Hardenberg zijn geboren en die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen vermeld kunnen worden op dat monument. “Het betreft hier 49 namen en de vraag is of de gemeente Hardenberg hier budget voor vrij wil maken. De kosten hiervan bedragen 50 euro per naam, wat neerkomt op een bedrag van 2450 euro”, vertelde hij. Op de vraag wie het CDA had benaderd en waar het getal van 49 personen vandaan kwam, werd doorverwezen naar het raadslid bij wie de vraag was binnengekomen. Die reageerde enkele dagen later met de opmerking: “Ik kom hierop terug.” Na weer drie dagen wachten kwam uiteindelijk de reactie: “Het lijkt ons beter om met de communicatie naar de pers op dit punt even te wachten tot dat de wethouder het heeft uitgezocht.”
Dat waren de vragen niet, maar goed, misschien komt daar ooit nog antwoord op. Ondertussen maar even het werk voor de wethouder gedaan: de namen hoeven niet meer op het monument geplaatst te worden want die staan er al op. Je kunt wel namen adopteren, als privépersoon en als gemeente. Een kleine honderd gemeenten zijn Hardenberg al voorgegaan. Dubbele adoptie is geen probleem, want het geld wordt gebruikt voor onderhoud, aanvullingen en verbeteringen. Maar hoe komt die CDA’er dan bij een bedrag van 50 euro? Dat is het bedrag dat het adopteren van één naam kost. Overigens staan er geen 49 namen uit de gemeenten Avereest, Gramsbergen en Hardenberg op het monument maar 144. Totale kosten: 7.200 euro. Maar ach, met 50 miljoen in de reservepot is dit peanuts voor de gemeentelijke Sinterklaas, lijkt mij.