Hardenberg Columns van Ergee

Soap

S

Hardenberg was de afgelopen week weer eens negatief in het nieuws. De soap rond 50Plus trok de aandacht van tout journaille. Wij verlieten u met de opmerking dat het raadslid Gijs Schuurman vanwege gedoe was opgestapt en zijn zetel zou meenemen naar een nieuwe partij, genaamd Lokaal Hardenberg. Waarom hij dat deed wilde hij niet zeggen, want na de installatie van de nieuwe raad zou Gijs een verklaring geven. Die verklaring is er nooit gekomen, want Gijs is na gesprek met bestuurders van de landelijke partij (bestaat die dan nog?) teruggekomen op zijn besluit: hij blijft raadslid voor 50Plus. En de ruzie met nummer 2? Die zal nog wel even doorsudderen, indachtig de aangepaste, bijna historische Chevron-reclame:
Van Tietjerksteradeel tot Timboektoe toe,
50Plus gedonder, en hoe!

Afijn, we hebben weer een gemeenteraad. Nou ja, bijna, want twee CDA-raadsleden waren afwezig tijdens de installatie en zijn later aan de beurt. En daarmee was die partij woensdag niet de grootste, want dat was de CU. Altijd gedacht dat die partij 7 raadsleden telt, maar uit de afscheidswoorden van het vertrekkende raadslid Sake Stelpstra heb ik begrepen dat het er eigenlijk 10 zijn, maar zijn ze niet allemaal zichtbaar. Of zijn het er toch 7 en zitten die extra 3 in een soort hemelse steunfractie?

En nu, na de installatie, op zoek naar een nieuw programma voor de komende 4 jaar, een nieuwe coalitie en daarna nieuwe wethouders zoeken. En het liefst een paar die de hele rit willen uitzitten. Dat zal voor OpKoers nog een hele kluif worden, want elke keer als ze een bestuurder hebben gevonden is-ie voortijdig weer vertrokken. In deze raadsperiode al 3 keer.
Je moet je dan ook afvragen of deze partij stabiel genoeg is om weer in aanmerking te komen voor regeringsdeelname.

Hoe dan ook, er is politieke onrust, en dat in het doorgaans zo rustige Hardenberg. De vorige burgemeester Peter Snijders zocht wat meer actie. Nou, dat heeft hij in Zwolle gekregen, het wilde westen van Overijssel. Geen onrust op politiek gebied, want ook daar gebeurt niets opwindends, maar de stad is wel regelmatig in het nieuws vanwege moord en doodslag. Om in historische reclamesfeer te blijven: Misschien een tikkeltje te wild, amigo?

Voor de zittende bestuurders breekt nu een periode aan dat ze er even tussenuit kunnen, lijkt mij. OpKoers-wethouder Nico Lansink Rotgerink, de man die over anderhalve week opstapt, zei dat hij rustig kon vertrekken, omdat de dossiers in zijn portefeuille voor deze bestuursperiode zijn afgerond. De andere wethouders zijn niet minder capabel en werken niet minder hard dus neem ik aan dat voor hen het werk er ook opzit. Fijne vakantie gewenst!

Hardenberg Columns van Ergee

Archieven