Shit

He’s a piece of shit. Straattaal, die je in een column eigenlijk niet zou moeten gebruiken. Tenzij het lijdend voorwerp daar zelf om vraagt. “Sorry, ik moet eerlijk zijn. De waarheid is hard, maar het kan niet anders”, vertelde Ronald Hilberdink dinsdagavond. Hij was tot voor kort directeur van zijn eigen uitzendbureau dat onder meer mensen uit Polen haalde om in de Achterhoek te werken. Tegenwoordig is hij zzp’er in Schuinesloot.

Hilberdink was dinsdag inspreker tijdens de oriënterende ronde van de gemeenteraad van Hardenberg. Dat was voor hem geen onbekende plek, want in november stond hij daar ook als een klein kind te snotteren toen hij bijna huilend sprak over de mogelijke opvang van Oekraïners in de oude basisschool in Schuinesloot.

Hij was blij dat Maarten ook in de zaal was, vertelde hij dinsdag. Daarmee bedoelde hij burgemeester Offinga, die blijkbaar nog met hem heeft geknikkerd. In de raadszaal wordt altijd gesproken over burgemeester Offinga, omdat hij daar in functie is en er niet zit als iemands kroegmaatje. Dat werd Hilberdink door voorzitter Teun Wolbink nog wel even duidelijk gemaakt maar hij gebruikte de naam nog een keer. Volgens hem wist de burgemeester wel dat het opvangen van Oekraïners in het oude schooltje geen haalbare kaart was, maar had de persoon Maarten ervoor gekozen iets anders in de media te communiceren….. Wat ze tegenwoordig snuiven weet ik niet, maar het is geen best spul.

Hilberdink was ook blij dat de raadsleden er waren, want hij betaalde tenslotte hun salaris. En hun koffie of water, samen met Henk en Anita. Publiek geld dat over de balk wordt gegooid omdat er nog geen Oekraïner in Schuinesloot wordt opgevangen. Er zijn inmiddels 219.000 euro aan onkosten gemaakt, voornamelijk voor beveiliging van het oude schooltje, omdat onverlaten er brand hebben gesticht. Tja, wie wind zaait zal storm oogsten.

Tweehonderdnegentienduizend euro. Dat geld had ook bestemd kunnen worden voor jongerenwerk, sportaccommodaties, welzijn of een waardiger locatie voor opvang, vertelde hij. De gemeenteraad had hier vraagtekens bij moeten plaatsen, maar bleef stil.

Tussen haakjes: zo redenerend kan hij dus over een stoep in het dorp lopen dankzij mijn belastinggeld, dat de lantarenpalen branden in Schuinesloot is dankzij mijn belastinggeld, dat hij überhaupt is geboren dankt hij aan mijn belastinggeld. Mijn geld (en dat van Henk en Anita natuurlijk), dat besteed is aan infrastructuur, aan nutsvoorzieningen en aan zorg.

De oude school is een gedrocht van een gebouw, vond hij. Loop je naar je werk dan zie je dit, straks zijn er Koningsspelen en dan zien de kinderen dit, als er nieuwe ouders komen die misschien hun kind willen brengen dan zien ze dit, groep 8 sluit de basisschoolperiode af met dit.

Hilberdink had wel een oplossing: “De school moet gesloopt worden, alles opruimen en zand erover. Elke maand dat dit langer duurt gaat er 25.000 euro publieksgeld naar beveiliging en bewaking. Als ik in de raad zat zou ik mij afvragen of we hiermee door moeten gaan of moeten we ermee stoppen.”

Dat was ‘m, sloot hij zijn inspraakbeurt af.
Normaal gesproken worden insprekers daarna bedankt voor hun bijdrage en worden er vragen gesteld over wat ze hebben verteld. Dit keer niet.

Bij veel parken staat tegenwoordig een afvalbak voor shit. Misschien is het een idee om zo’n exemplaar ook in de raadszaal te plaatsen, waar dan de papieren van onbeschofte vlerken in gekieperd kunnen worden.