Schaduwen

Schaduwen
Vier jaar geleden nam de gemeenteraad van Hardenberg het besluit dat elke partij een lid voor de schaduwfractie mocht voordragen. Als er twee oriënterende rondes tegelijk worden gehouden dan kan een raadslid van een kleinere partij zich niet in tweeën delen en overal bij aanwezig zijn. Een lid van de schaduwfractie mag dan die vergadering bijwonen. Hij of zij heeft geen stemrecht, maar kan wel informatie verzamelen. En hij krijgt daar ook nog een paar zakcenten voor betaald.

Alle partijen stemden in 2018 voor, behalve OpKoers. “Wij als grotere fractie kijken naar het effect, het nut en de kosten. Voor een fractie die uit één of twee personen bestaat kan het handig zijn, voor de andere partijen is het overbodig”, zei fractievoorzitter Annie Kelder. En dus hadden alle partijen een schaduwfractielid, behalve OpKoers.
Dit jaar is de zaak weer besproken in het presidium, zeg maar de vergadering van alle fractievoorzitters. En daar is besloten dat niet één maar zelfs twee schaduwfractieleden benoemd kunnen worden. Natuurlijk stemde OpKoers tegen, zou je denken, want je hebt principes of je hebt ze niet. Maar als er volgende week over wordt gestemd tijdens de raadsvergadering, staan van alle partijen twee namen op de lijst. Ook van OpKoers.

Vernieling
Deze week was Hardenberg ook landelijk nieuws. Nou ja, in het joodse deel van ons land. Het Nieuwe Israëlietisch Weekblad maakte opnieuw melding van vernielingen bij het monument voor Kamp Molengoot in Collendoorn. Het gaat om het informatiebord bij een nazaat van de Anne Frankboom. Er zitten diepe deuken en krassen in het metaal. Jannie Wiegman, voorzitter van de stichting Joods Werkkamp Molengoot, heeft aangifte bij de politie gedaan. Volgens haar is het pure haat, antisemitisme. Bewijzen heeft ze niet, maar wat moet het anders zijn, want bij andere monumenten in Hardenberg gebeurt dit volgens haar niet.

Tja, dat laatste is nogal wiedes. Die andere monumenten in Hardenberg staan tussen de flats. Als je daar iets doet heb je honderd paar ogen en waarschijnlijk een handvol camera’s op je gericht. Het monument bij Kamp Molengoot staat middenin de rimboe, op een doorgaande weg voor scholieren. In plaats van antisemitisme zou het ook zomaar vandalisme kunnen zijn, maar ook dat is speculeren. Misschien toch maar eerst de politie onderzoek laten doen voordat er conclusies worden getrokken.

Verhuizing
“Italië begint in Limburg.” Het is een uitspraak van de Sittardse schrijver Felix Rutten, te vinden in het boek De Vriendenreünie. Dat gaat over het gebrek aan integriteit bij veel bestuurders. Corruptie en vriendjespolitiek die we altijd verbinden met Italië, maar die ook in Limburg op grote schaal voorkomen. Hier ook? Nee, hier lijkt het goed te gaan.

Deze week stond in de Besluitenlijst van B&W iets over een verbouwing van een woning aan de Hardenbergerweg in Bergentheim. Die woning is altijd een recreatiewoning geweest, maar toen de provincie de regels versoepelde heeft de vorige eigenaar er een permanent verblijf van gemaakt. Bij het verslag van B&W stond dat de burgemeester niet bij de beraadslagingen en besluitvorming aanwezig is geweest. Waarom niet? Omdat hij de woning vorig jaar september heeft gekocht en dus kan verhuizen van zijn woonplaats Workum naar de gemeente waar hij werkt, zoals in de gemeentewet staat. De hele gang van zaken over de verbouw van de woning, inclusief toetsing aan het Bestemmingsplan en het betalen van legeskosten, staat open en bloot in de Besluitenlijst. Zoals het hoort. Voor Italië zullen we dus echt naar het zuiden moeten reizen.