Hete bliksem met wortel en gebakken runderworst 
Ingrediënten (2 pers.):
• 2 grote winterpenen
• 400 gram kruimige aardappel
• 2 runder (braad-)worsten
• klontje boter
• 2 grote witte uien
• 1 appel
• scheutje melk
• zout-peper

Bereidingswijze:
1. Breng een pan water met een beetje zout aan de kook.
2. Schil de winterpenen en rasp ze op de blokrasp. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de peenrasp circa 5 minuten. Voeg eventueel een scheutje water toe.
3. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Kook de aardappel circa 15 minuten.
4. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de runderworsten circa 13 minuten. Voeg aan het einde nog een klein klontje boter toe aan de worsten.
5. Pel de uien en snijd in halve ringen. Voeg toe aan de wortel. Schil de appel, snijd in blokjes en voeg toe aan de peen en ui.
6. Giet de aardappel af en stoom droog. Voeg de boter uit de pan van de worsten en melk toe en stamp fijn. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
7. Voeg de gebakken peen, ui en appel toe en stamp goed door.




Vegetarische pompoensoep 
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 pompoen
- 2 uien
- 750 ml water
- 2 groentebouillontabletten
- 150 ml kookroom (light)
- 1 handje koriander
- zout, peper
- olijfolie


Hulpmiddelen
staafmixer, soeppan


Voorbereiding
- snijd de pompoen doormidden en in parten, schil haar, verwijder het vruchtvlees en de pitten en snijd in blokjes
- snipper de ui
- snijd de koriander fijn


Bereidingswijze
1. verhit olijfolie in de soeppan
2. fruit de ui
3. voeg de pompoen toe en bak onder regelmatig omscheppen enkele minuten mee
4. voeg het water en de groentebouillontabletten toe
5. 30 à 40 minuten laten koken, totdat de pompoen heel zacht is
6. pureer met de staafmixer
7. voeg de kookroom, koriander en zout en peper naar smaak toe, roer goed door en laat nog even verwarmen


Iers volkorenbrood 
Ingrediënten:
- 1 theelepel stroop
- instantgist (2x7 gr. Dr. Oetker of 1x11gr. Bruggeman)
- 450 ml handwarm water
- 450 gram volkorenbloem
- 2 theelepels zout
- een flinke handvol gemengde zaden (b.v. zonnebloem, pijnboom, pompoen)
- wat boter om in te vetten

Bereiding:
1. Roer de stroop met de gist door het warme water.
2. Laat het 5 minuten staan tot het is opgelost en de gist schuimt.
3. Meng de bloem met het zout en een deel van de zaden in een kom.
4. Giet het gistwater door de bloem en roer met een houten lepel tot een nattig mengsel.
5. Vet een cake- of broodvorm met een inhoud van zeker 1,5 liter in met boter.
6. Giet het beslag in de vorm.
7. Bestrooi met de rest van de zaden.
8. Dek de vorm losjes af met folie en zet 30 minuten weg een op lekker warme plaats.
9. Verwarm de oven voor op 225 graden.
10. Bak het brood in ongeveer 45 minuten gaar.
11. Verwijder 15 minuten voor het einde van de baktijd de bakvorm voor een knapperige korst.



Pikante eiermie met gehakt 
Ingrediënten:(4 pers.)
- 250 g Chinese eiermie of een andere fijne miesoort
- 500 g rundergehakt
- 1 prei
- 4 bosuitjes
- 2 eetlepels ketjap manis
- 3 eetlepels zoete chilisaus
- 1 eetlepel maïzena
- 2 eetlepels (wok)olie
- 2 theelepels sambal
- 100 ml bouillon (tablet of pot)

Bereiding:
1. Bereid de eiermie volgens de aanwijzing op de verpakking en laat deze in een vergiet goed uitlekken.
2. Snijd de bosuitjes met loof en de prei in ringetjes.
3. Meng de ketjap, 2 eetlepels chilisaus, de sambal en de maïzena door het gehakt.
4. Verhit de olie in een wok of hapjespan en roerbak hierin het gehakt rul en goudbruin.
5. Voeg de ringetjes van de bosuitjes en de prei toe en roerbak een en ander nog vier minuten.
6. Schenk de bouillon en de rest van de chilisaus erbij.
7. Schep tot slot de eiermie er luchtig door zodat alles goed warm wordt.



Stoofpotje met varkensvlees en pruimen 
Ingrediënten:
- 500 g aardappelen
- 400 g magere varkenslapjes
- zout
- versgemalen peper
- 2 el bloem
- zonnebloemolie
- 2 winterwortels
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 250 g champignons
- 2 plakjes ontbijtkoek
- 1 blaadje laurier
- 100 g gedroogde pruimen zonder pit
- 200 ml appelsap
- 2 goudrenetten
- 0.5 bosje bieslook

Bereiding:
1.Schil en snijd de aardappels in blokjes.
2. Snijd het vlees in blokjes, breng op smaak met zout en peper, bestuif met bloem en roer goed door elkaar.
3. Verhit olie in een pan en bak het vlees om en om bruin.
4. Schil en snijd de wortel in stukjes.
5. Pel en snijd de ui grof. Pel en snijd de knoflook fijn.
6. Voeg de knoflook en ui toe aan het vlees en bak kort mee.
7. Maak de champignons schoon en snijd ze doormidden.
8. Snijd de ontbijtkoek in blokjes.
9. Voeg de aardappel, wortel, champignons, laurier en pruimen toe aan het vlees en breng op smaak met zout en peper.
10. Blus af met appelsap, voeg de ontbijtkoek toe en stoof het gerecht met deksel op de pan in circa 15 minuten gaar.
11. Schil en snijd de appels van het klokhuis af in stukjes.
12. Voeg de appels circa de laatste 5 minuten van de kooktijd toe aan het stoofpotje.
13. Snijd de bieslook fijn en strooi over het gerecht.



Kipfilet in de oven 
Ingrediënten:
- 4 kipfiletjes
- olijfolie
- peper
- (zee)zout
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui

Bereiding:
1. Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden.
2. Neem een ovenschaal en giet daar een ruime hoeveelheid olijfolie in.
3. Voeg er wat zeezout en peper aan toe.
4. Maak de knoflookteentjes fijn met een knoflooktang en voeg deze eraan toe.
5. Als laatste de ui versnipperen en in de ovenschaal strooien. Roer het geheel goed door.
6. Haal de kipfilets door de ovenschaal zodat ze goed bedekt zijn met olijfolie, peper, zout, knoflook en ui.
7. Zet de ovenschaal met de kipfilet in de oven. Bedruip zo nu en dan de kipfilet met de olijfoliemix uit de ovenschaal.
8. Draai de kipfilets na 15 minuten om zodat ook de onderkant mooi bruin wordt.
9. Na nog eens 10 minuten zijn de kipfilets gaar en haal je ze uit de oven.


Kip uit de römertopf 
Ingrediënten: (2 pers.)
- 300 gr. kipfilet
- kipkruiden en kerriepoeder (djawa)
- 1 grote prei
- 2 paprika’s (rood, groen of geel)
- 2 grote uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 bouillonblokje (groente of tuinkruiden)
- 2 Spaanse peper
- 200 gr. cherrie-tomaatjes
- 200 gr. kleine aardappeltjes

Bereiding:
1. Plaats de römertopf in koud water en laat deze er minstens 10 minuten in staan.
2. In de tussentijd kan je de groente in grove stukken snijden en de kip kruiden met de kipkruiden en de kerriepoeder.
3. Verdeel de groente over de bodem van de schaal en leg hier de kip op.
4. Stop de stukjes knoflook tussen de kip.
5. Verdeel de rest van de groente rondom de kip en leg hierop de tomaatjes en de aardappeltjes. Als je de aardappeltjes helemaal bovenop doet, blijven deze droog en zullen ze uiteindelijk een heerlijk korstje krijgen.
6. Plaats de schaal in de oven (niet voorverwarmen) en laat deze zo’n 75 minuten garen bij een temperatuur van 225 graden (elektrische oven).
7. Haal hierna de deksel van de pan en laat de schaal nog 15 minuten op 225 graden in de oven staan. Hierdoor worden de aardappeltjes krokant.






Thaise roergebakken kipcurry 
Ingrediënten (4 pers.):
- 1 ui
- 15 ml/1 eetl. slaolie
- 400 ml kokosmelk
- 30 ml/2 eetl. groene currypassta
- 30 ml/2 eetl. Thaise vissaus (nam pla)
- 15 ml/1 eetl. lichtbruine basterdsuiker
- 250 gr kleine nieuwe aardappelen
- 500 gr kipfilet, in stukjes
- 15 ml/1 eetl. limoensap
- 30 ml/2 eetl. gehakte verse munt
- 15 ml/1 eetl. gehakte verse basilicum
- zout en gemalen zwarte peper


Bereiding
1. Snijd de ui met een scherp mes in partjes.
2. Verwarm de wok tot deze heet is, giet de olie erin en zwenk ze rond.
3. Doe de ui erin en roerbak 3 tot 4 minuten.
4. Giet de kokosmelk erin en breng het al roerend aan de kook.
5. Roer de currypasta, vissaus en suiker erdoor.
6. Doe de aardappelen, zout en peper erbij, leg er een deksel op en sudder ca. 20 minuten zachtjes.
7. Doe de stukjes kip erbij, leg het deksel erop en sudder op een klein vlammetje nog 10 tot 15 minuten, tot kip en aardappelen gaar zijn.
8. Roer het limoensap, de gehakte munt en basilicum erdoor.


Noedels met zoete prei en ham 
Ingrediënten (4 personen)
- 1 schaaltje hamlappen (ca. 350 g)
- 6 eetlepels zoete chilisaus
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 rode paprika
- 500 g prei (vers)
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 2 zakken zachte noedels (wok express, a 300 g)
- 1 1/2 eetlepel ketjap


Bereiding
1. Vlees in reepjes snijden, met chilisaus mengen en 5 min. laten marineren.
2. Ui en knoflook pellen en snipperen.
3. Paprika schoonmaken en in reepjes snijden.
4. Prei schoonmaken en in ringen snijden. In wok olie verhitten.
5. Vlees 4 min. al omscheppend bakken.
6. Ui en knoflook toevoegen en 2 min. meebakken.
7. Prei en paprika toevoegen en omscheppend 5 min. meebakken.
8. Noedels door groente-vleesmengsel scheppen en met ketjap op smaak brengen. Nog 2 minuten mee verwarmen.
9. Noedels in grote schaal scheppen en met wat extra chilisaus garneren.

Lekker met kroepoek.


Kürbisgemüse 
Ingrediënten
- 1 pompoen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 5 eetlepels braadboter
- 5 eetlepels meel
- halve theelepel kerriepoeder
- 500 ml groentebouillon
- zout
- 1 theelepel azijn
- 250 gram zure room

Bereiding
1. De pompoen schillen, de pitten e.d. verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
2. De ui en de knoflook schillen en fijnhakken.
3. De braadboter in een pan verhitten, meel toevoegen en een roux maken.
4. Ui, knoflook en kerriepoeder toevoegen.
5. De groentebouillon toevoegen en onder af en toe roeren laten koken.
6. De pompoenblokjes toevoegen.
7. Zout en azijn toevoegen.
8. 15 minuten laten koken, tot de pompoen zacht is.
9. De zure room toevoegen en alles nog 3 minuten laten koken.

De groenteschotel kan samen met rijst en Jagdschnitzel gegeten worden.





| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende> >>