Hardenberg Columns van Ergee

Raad komt matig uit de startblokken

R

De spaarpot van de gemeente Hardenberg is goed gevuld, staat op de gemeentelijke website. Zo’n 40 miljoen euro uit de spaarpot is beschikbaar om uit te geven aan nieuwe projecten en plannen waar Hardenberg nog mooier van wordt. En waar de samenleving beter van wordt. Bijvoorbeeld van een nieuwe Voorstraatbrug.

Nou is die 40 miljoen in het coalitieakkoord veranderd in 30 miljoen, maar het is nog steeds een hoop geld om de gemeente Hardenberg te verfraaien. Straks gaat de raad een investeringsprogramma vaststellen en daar kan de vervanging van de brug mooi een plek op krijgen.

Waarom je dat zou doen? Klaas-Henk Brink van het CDA gaf dinsdag tijdens de oriënterende ronde aan waarom: goed voor de pleziervaart, pluspunt voor het toerisme in Hardenberg, met een ophaalbrug haal je een stukje historie terug en de weg naar het stadscentrum kun je autoluw maken. Hij heeft zich dus goed laten souffleren door de mensen van de lokale watersportvereniging. Iets te goed. Waarom? Omdat zijn plan niks te maken had met het onderwerp op de agenda dat aan de beurt was, namelijk het onderhoud van kunstwerken als bruggen, duikers, steigers en tunnels. Er is enkele jaren geleden groot onderhoud gepleegd aan de Voorstraatbrug, dus daar hoeft voorlopig niks aan te gebeuren. Bewaar dus je idee maar voor het investeringsplan waar 30 miljoen verdeeld kan worden, zou je zeggen. Maar nee, het CDA wil een motie of amendement indienen om dit te realiseren, vertelde Brink.

Daaraan merk je dat de partij een beetje stuurloos is, er is niet voldoende coaching door ervaren raadsleden. Misschien zijn ze nog onder de indruk van het verhaal over het opstappen van hun vorige fractievoorzitter, Piet-Cees van der Wel met in zijn kielzog mede-raadslid Erik Volkers. De vorige keer dat dit aan de orde was, een week of zeven geleden, schreef ik:
“Nou is het niet de bedoeling hem (=Piet-Cees) met Jezus te vergelijken en Max Bakhuis, Martijn Breukelman, Erik Volkers, Heidi Mensink of een van de andere CDA-raadsleden met Judas…” Bakhuis en Mensink vertelden dat ze last van die zin hadden gehad. Begrijpend lezen is niet iedereen gegeven en er waren mensen in hun omgeving die dat laatste deel (…of een van de andere CDA-raadsleden…) niet hadden begrepen en dachten dat Bakhuis of Mensink ergens van beschuldigd werden. Jammer, maar ze mogen de column gerust nog een paar keer lezen, hij is tenslotte gratis.

Je merkte trouwens dat meer raadsleden nog een beetje op stoom moeten komen. D66’er Marjo de Greef (steunfractielid) vertelde bij het agendapunt over de winkeltijden op zondag, dat haar partij voor de verruiming had gestemd, maar dat het geen duurzaam besluit was geweest. Draaikonterij, vond Marcel Kuckelkorn van de ChristenUnie en ook Gert Luisman (PvdA) snapte er niets van: het debat was geweest, het besluit was genomen. Terwijl De Greef het duidelijk genoeg had gezegd: voor de korte termijn een goed besluit, maar misschien blijkt uit de evaluatie in 2023 dat mensen het anders willen. Jongeren kunnen het consumentisme meer en meer de rug toekeren, de bezorgdiensten leveren steeds meer goederen aan huis af dus is het misschien op de lange termijn wel gewenst de openingstijden weer te beperken. Afijn, dat zijn zorgen voor 2050, lijkt mij.

De grootste verrassing tijdens de raadsvergadering kwam uit de mond van VVD-fractievoorzitter Bert Gelling. De raad had een mail gekregen van een inwoner van Sibculo over het legaliseren van de grindwasserij van de firma Slaat. In die mail werd beweerd dat het college de gemeenteraad aantoonbaar misleidde en dat B&W informatie achterhielden voor de raad. Volgens Bert Gelling, de afgelopen jaren de grootste criticaster van B&W, moest je ervan uitgaan dat B&W altijd vertellen wat juist is…..

Het is niet te hopen, nu de VVD deel uitmaakt van de coalitie, dat Gelling zowel zijn haren als zijn streken heeft verloren. Dan worden de raadsvergaderingen namelijk echt saai.

Hardenberg Columns van Ergee

Archieven