Hardenberg Columns van Ergee

Podium voor malloten

P

Veteranen kunnen over het algemeen op sympathie van de bevolking rekenen, maar dat begint flink minder te worden. Je vraagt je af wat ze te zoeken hebben bij al die demonstraties tegen het coronabeleid. Afgelopen zaterdag stonden ze ook op het Anton Geerdesplein in Slagharen, zogenaamd om de orde te bewaren. Maar volgens mij hebben die wat dikkige, slome oud-militairen daar niks te zoeken. Voor de orde hebben we politieagenten.

Die waren er ook wel, maar op afstand. Aan een vliegende verrekijker hadden de agenten trouwens genoeg, want het was maar een klein ploegje dat naar het gebruikelijke gezwets stond te luisteren. Zo’n kleine honderd, zeiden de organisatoren zelf. Maar dat was fakenieuws, zestig kwam meer in de buurt. Virusontkenners zijn het niet, zeggen ze zelf in een uitgebreid artikel in weekblad De Toren. Maar ze willen gewoon weer leven zoals voor 2020: naar de kroeg, naar de sportclub, winkelen, aan het strand, dat soort dingen. Dat de ziekenhuizen vol liggen, dat operaties worden uitgesteld, dat ziekenhuispersoneel op het tandvlees loopt maakt niet uit: de egoïsten willen hun oude leventje terug. Nu.

Volgens medeorganisator Arne Motz uit Schuinesloot zag hij de sterftecijfers van 2020 en toen moest hij in actie komen. Volgens eigen zeggen liep hij stad en land af om aan protestbijeenkomsten mee te doen. Overal was politiegeweld en de NOS maar liegen dat
demonstranten ook geweld gebruikten, vertelde hij.

Zou zo’n knaap nou constant als een blind paard door de wereld gaan, want iedereen heeft toch de beelden van Eindhoven gezien, waar voor een paar ton is vernield door die doorgesnoven malloten. Of beelden uit Amsterdam, uit Den Haag.
Maar goed, Motz heeft laten zien dat ook hier genoeg domoren rondlopen. Bijna hadden we het gered, de versoepelingen zijn al in gang gezet, we hadden een lange neus kunnen trekken naar de steden en dorpen waar ze braaf achter Willem Engel en consorten hebben aangelopen met hun geleuter over fakenieuws, agenda 21 en samenzweringstheorieën.

Wij hadden kunnen zeggen: “Hier wonen verstandige mensen, met respect voor verplegers en doktoren, die balen van die beperkende maatregelen maar snappen dat we er ons zo goed mogelijk aan moeten houden.” Maar Motz en consorten hebben dat flink verpest, hoewel het maar een mini-demonstratie was.

Wat ik verbazingwekkend vind is, dat weekblad De Toren deze malloten een podium geeft. Ja maar, sputterde bij een soortgelijke actie een dame tegen: Je moet tegenstanders niet belachelijk maken maar op respectvolle wijze met ze in gesprek gaan. Waarop de reactie kwam: Heb je wel eens geprobeerd op respectvolle wijze te discussiëren met mensen die geloven dat de aarde plat is?

Arne Motz, maar ook de redactie van De Toren, hebben waarschijnlijk de afgelopen dagen geen beelden uit India gezien, waar ziekenhuizen doodzieke patiënten aan de deur moeten weigeren, waar crematoria overuren draaien om overledenen te verwerken .
Nee, je druk maken over wel of geen avondklok, wel of geen terrasbezoek, wel of niet winkelen, dat is pas belangrijk.

Hardenberg Columns van Ergee

Archieven