Persbericht

Voor twee samenwerkende horecabedrijven in Hardenberg heb ik uitgezocht wat de oorsprong is van de naam die zij voor een nieuwe likeur hadden bedacht. Die gegevens hebben ze gebruikt voor een wikkel om een 50 cl-blikje.

Daarnaast is een tekst gemaakt voor een persbericht.

Hard’nbarger Stroppen

Hardenberg krijgt iets nieuws. Een drankje dat past bij de Hardenbergers en hun bijnaam de stroppen. In het dialect: de ströppies. Geen dodelijk drankje, maar bestemd voor ‘gewoon doeners’. En voor hartelijke mensen, want het is behalve om zelf te drinken erg geschikt om weg te geven. Burgemeester Offinga heeft 15 april het eerste exemplaar van Hard’nbarger Stroppen in ontvangst genomen.

De naam Hard’nbarger Stroppen verwijst naar het dialectwoord voor deugnieten, bengels. In de Nieuwe Taalgids van 1955 is te lezen dat dit woord vooral werd gebruikt in het oosten van Noord-Nederland, maar dialectkenners uit Deventer zeggen dat dit woord en zijn betekenis ook daar vroeger veel voorkwam.

Hard’nbarger Stroppen is een rumlikeur van 33%, bedacht door de horecamannen Gerwin Binnenmars en André Eggengoor van de horecabedrijven De Markt, Blij en Den Herdenbergher. Zij waren al een poosje op zoek naar iets positiefs in deze wat deprimerende coronatijd. In de afgelopen maanden was er in de cafés en restaurants niets te doen, zodat Gerwin en André tijd hadden om hun plan uit te werken.
Eerst moest een distilleerderij worden gevonden, daarna werd een proefsessie gehouden om te kijken welke smaak het beste bij de Hardenberger café- en slijterijbezoekers past en vervolgens moest een besluit worden genomen over de uitstraling. Voor dat laatste is onder meer de Historische Vereniging Hardenberg benaderd, die voor bijpassende foto’s kon zorgen. De twee horecamannen zijn blij met zowel het drankje als de naam. “Eigenlijk past die naam ook wel bij ons”, zeggen ze, “want wij zijn ook nog een beetje bengels. Maar wel aardige.”

De rumlikeur wordt geschonken in de horecazaken, bijvoorbeeld bij een kop koffie, maar hij is ook te koop bij de slijters. Hard’nbarger stroppen wordt verkocht in literflessen (€ 24,50) en schenkblikjes van een halve liter (€ 16,99). Vooral die laatste vorm is aardig om weg te geven, tijdens Moederdag of Vaderdag, of om het een plek te geven in een kerstpakket, samen met bijpassende glaasjes. En voor toeristen is het een aardig aandenken aan Hardenberg. De rumlikeur is verkrijgbaar bij slijterij Oliver, Gall & Gall en Slijterij De Schenckerij.

Het eerste exemplaar van Hard’nbarger Stroppen wordt overhandigd
door Gerwin Binnenmars (l) en André Eggengoor (r) aan burgemeester Maarten Offinga
.