Ondemocratisch

Het is waarschijnlijk niet zo leuk om in deze weken burgemeester van de gemeente Hardenberg te zijn. Ten eerste niet vanwege het gedoe in Schuinesloot. Daar wordt een oude basisschool ingericht voor de opvang van Oekraïners, tegen de zin van een groot deel van het dorp. Ondemocratisch besluit, werd meteen geroepen. Want de inwoners van dit dorp denken dat het gemeentebestuur hen had moeten vragen of ze het goed vinden dat oorlogsvluchtelingen onderdak, eten en drinken krijgen. Dat kon 2500 jaar geleden nog in een stadstaat als Athene, maar in Nederland hebben we gekozen bestuurders die dat voor ons regelen.

Opvang is prima want we zijn geen racisten, riepen de Schuinesloters: maar niet hier. Misschien klopt het dat ze geen racisten zijn, maar wel xenofoben: bang voor buitenlanders.
Deze week werd brand gesticht in de oude school. En nu zijn de buren, die hard tekeer gingen tegen de komst van de vluchtelingen, bang en roepen ze om hulp. Tja, wie wind zaait zal storm oogsten. Eerst de boel opjutten en nu de situatie zich tegen je keert is Leiden in last.

Ondemocratisch, dat werd ook in Loozen geroepen, een gehucht tussen Hardenberg en Gramsbergen. Zelfde verhaal: de gemeente wil op camping De Roskamp honderd asielzoekers en statushouders onderbrengen, maar had van tevoren niet om toestemming aan de boerenbevolking gevraagd. Die had net als in Schuinesloot gevraagd willen worden, om daarna ‘nee’ te kunnen zeggen.

Misschien is het beter om de inwoners van Loozen te vervangen door asielzoekers. Er is namelijk volgens de lokale bevolking niets te doen, er is geen goed vervoer, de verlichting is onvoldoende, er is geen winkel en het is er niet veilig. Waarom zou je in vredesnaam daar willen wonen? De asielzoekers zelf zullen er niet zoveel moeite mee hebben. Beter in De Roskamp dan in een tent buiten de poort in Ter Apel.

Burgemeester zijn van Hardenberg is op dit moment niet zo leuk, denk ik. Je verwacht in een gemeente te werken waar barmhartigheid, hulpvaardigheid en noaberschap niet alleen met de mond wordt beleden, maar ook wordt toegepast. Wat Schuinesloot en Loozen betreft valt dat wel even tegen.