Hardenberg Columns van Ergee

Oekraïners

O

Er zijn schrijvers die hun mening of boodschap niet zelf vertellen, maar dat laten doen door een niet-bestaand figuur. Omdat het dan misschien een beetje minder hard overkomt. Of om zich achter te verschuilen als er veel commentaar komt. Youp van ‘t Hek deed dat afgelopen zaterdag, toen hij zogenaamd in zijn stamcafé een kop straffe koffie dronk met zijn vriend Leo, die helemaal leeg liep over de manier waarop Ajax-trainer Alfred Schreuder de voetballer Daley Blind had behandeld.

Hoe zou dat zijn als je dat op een lokale gebeurtenis zou toepassen? Zoiets van:
Ik zit zaterdagmiddag in de voetbalkantine van HHC na afloop van de wedstrijd van de plaatselijke trots tegen Scheveningen. Komt er opeens een huissloof naast mij zitten (eigenlijk: een tot sloof gemaakte), die zes dagen in de week door haar man onder de duim wordt gehouden maar op zaterdagmiddag wordt vrijgelaten om een potje voetbal te bekijken. Het blijkt een buurvrouw-van-vroeger te zijn. Zonder aanleiding begint ze zomaar te praten over wat ze in het regionale dagblad De Stentor heeft gelezen.

“Buurman, (ze noemt mij nog steeds buurman hoewel ze al meer dan 10 jaar geleden is verhuisd) heb je dat ook gelezen, dat inwoners van Schuinesloot nu extra verontwaardigd zijn over de manier waarop de gemeente Oekraïners wil opvangen in het oude schooltje? Ze hebben de mailwisseling en de WhatsAppberichtjes van ambtenaren opgevraagd, waarna ze niet wisten hoe snel ze die aan de krant moesten doorspelen. En nou zijn ze nog verontwaardigder dan ze al waren, omdat het schooltje als opvanglocatie al maanden in beeld was, terwijl de bewoners pas op het laatste moment op de hoogte werden gebracht van de komst van vluchtelingen. Snap jij dat nou? Die mensen leven daar zeker onder een steen of ze lezen alleen de schoolkrant. Natuurlijk was er een lijst met locaties, je zou wel stom zijn als gemeente als je niet zo’n lijst had. Ik durf te wedden dat ook de leegstaande scholen in Radewijk en De Krim op de lijst staan. Had ons maar in maart of april bij de zaak betrokken, dan hadden we kunnen meedenken, durft ook nog zo’n voorzitter van Streekbelang te zeggen. Alsof ze daar kunnen meedenken. Hun oplossing was een opvangkamp bouwen op het grasveld naast het AZC in Heemserveen. Dan ben je toch van de ratten besnuffeld als je met zo’n idee komt. Heb je als gemeente een stuk of wat leegstaande gebouwen die snel als opvanglocatie gebruikt kunnen worden, willen de Schuinesloters dat er graag zo ver mogelijk van hun dorpje verwijderd een nieuw kamp wordt gebouwd. Nee, ze zijn niet tegen de opvang van oorlogsvluchtelingen, maar niet bij hen in de buurt. En dus bedenken ze allemaal kutargumenten om tegen de komst te zijn: er is geen streekbus, het oude schooltje grenst aan de nieuwe school, ouders willen misschien hun kinderen wel van school halen zodat uiteindelijk het dorpsschooltje moet verdwijnen, er is niks te doen in het dorp. Alsof mensen die op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld eigenlijk alleen maar tevreden zijn met een vijfsterren vakantiepark waar dagelijks een animatieteam aan het werk is en de gebraden kippetjes in hun mond vliegen. En waar ze om de tijd te doden de autochtone bevolking gaan pesten. Vooral de Schuineslootse kindertjes.

Ik opper voorzichtig dat misschien de gemeente ook wel fouten heeft gemaakt. En tot mijn verrassing geeft ze mij nog gelijk ook!
“Zeker, buurman. De gemeente had best meer tijd kunnen uittrekken om de bevolking van Schuinesloot op de hoogte te brengen van haar plannen. En datzelfde geldt voor Loozen, waar asielzoekers worden opgevangen. Dat had helemaal niet met stoom en kokend water hoeven te gebeuren. Een weekje of twee extra had niks uitgemaakt, de gemeente moet zich niet steeds laten opjutten door de Veiligheidsregio of de provincie. Dat zie je nu wel weer, want er zit nog geen Oekraïner in het schooltje en de mogelijke gasten zijn niet opeens allemaal van ellende gestorven.”
Ze staat plotseling op, legt twee euro op tafel en loopt hoofdschuddend de kantine uit.

Hardenberg Columns van Ergee

Archieven