Menu:

 

Brieven uit Kamp Molengoot in boekvorm

HARDENBERG - Het verhaal in Vrij Nederland van eind mei 1998 over Kamp Molengoot in Collendoorn krijgt een vervolg. Over een maand of twee verschijnt een boek met daarin de brieven die een joodse bewoner van het kamp naar zijn ouders in Amsterdam stuurde.

Journaliste Elma Verhey kreeg vorig jaar van het Rijks Instituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD) brieven in handen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog verstuurd waren uit Kamp Molengoot, één van de veertig joodse werkkampen in Nederland. De schrijver was Flip Slier, een typograaf uit Amsterdam, die tussen april en september 1942 tientallen brieven schreef vanuit Kamp Molengoot aan zijn ouders in de Amsterdamse Vrolikstraat. Naast het schrijven van brieven hield Flip Slier zich ook bezig met fotograferen. Op dit moment is Elma Verhey bezig met het schrijven van een inleiding voor het boek. In deze inleiding worden onder meer de Heemser verzetsdominee Frits de Zwerver genoemd en de vooraanstaande joodse Hardenberger families De Bruin en Salomonson, die beide regelmatig in de brieven van Flip Slier werden genoemd.

(De Sallander - 6 januari 1999)

 

Hardenberg krijgt monument Molengoot

HARDENBERG/AMSTERDAM - Het monument ter nagedachtenis aan het voormalige werkkamp Molengoot in Hardenberg wordt volgend jaar, of anders uiterlijk in 2001 onthuld. Opzet is dat de zwerfkei, een van de belangrijkste opties, wordt geadopteerd door het Alfa College.

Deze maand komt de werkgroep die plaatsing van het monument gaat regelen voor het eerst bij elkaar. Hierin zitten onder meer vertegenwoordigers van de gemeente en van de oudheidkundige vereniging. Ook Dick Slier en zijn broer Salomon nemen plaats in de werkgroep. De zaak is in een stroomversnelling gekomen door de uitgave van bet boek 'Tot ziens in Vrij Mokum, brieven van Flip Slier uit Werkkamp Molengoot'. Het 94 pagina's tellende boek werd woensdagmiddag in het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie gepresenteerd.
Het eerste exemplaar was voor Anita Polak-Slier, een achternicht van Flip Slier. In de bundel staan 83 brieven die de achttienjarige Slier in de periode april tot oktober 1942 vanuit het kamp schreef aan zijn ouders en verdere familie in Amsterdam. De brieven werden twee jaar geleden bij toeval door een medewerker van een sloopbedrijf teruggevonden in de Amsterdamse Vrolikstraat, waar de ouders van Flip Slier de laatste periode van hun leven woonden. Zowel de schrijver van de brieven, zijn ouders en bijna de gehele familie werden omgebracht in vernietigingskampen. Het boek is voorzien van een inleiding door de journaliste Elma Verhey. 'Zonder deze brieven hadden we niet geweten hoe het in de kampen toeging', rechtvaardigt Peter Romein van bet Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie de uitgave van bet boek. 'Door deze brieven ben ik meer over mijn familie te weten gekomen', zegt Anita Polak-Slier.

(Zwolse Courant - 5 november 1999)