Menu:

 

Monument Kamp Molengoot wordt 3 oktober onthuld

COLLENDOORN - Een davidsster als voetstuk, daarop een zwerfsteen en om de steen een afbeelding in brons. Zo ongeveer zal het monument eruit komen te zien dat herinnert aan het voormalig werkkamp Molengoot in Collendoorn. Op 3 oktober 2000 wordt het monument onthuld aan de Luggersweg.

De eerste werkzaamheden voor het monument vinden begin mei plaats. Scholieren van de Leerlingwerkplaats in Hardenberg beginnen met het metselen van de davidsster. Ondertussen is kunstenaar Kees Huigen uit Den Ham, die ook het Indiëmonument aan de Vecht heeft gemaakt, al druk bezig met de voorbereidingen voor het monument dat op de ster komt te staan. "Een grote zwerfkei verbeeldt het zwervend bestaan van het joodse volk", legt Huigen uit. "Daaromheen komt in een neerwaartse spiraal een bronsreliëf. Aan het begin zie je de joodse arbeiders aan het werk, maar hoe verder je komt hoe wanhopiger de sfeer wordt." Het monument komt te staan aan de Luggersweg, ongeveer op de plek waar het werkkamp was. Vanaf de weg voert een pad naar een pleintje, omgeven door een haag van coniferen. Midden in het pleintje zal dan het monument te zien zijn. Het bestuur van de stichting Joods werkkamp Molengoot heeft 3 oktober uitgekozen als datum van onthulling, de dag dat 58 jaar geleden de joodse arbeiders uit het kamp werden weggevoerd. Tegen die tijd hoopt men dat het benodigde geld, ruim 35.000 gulden, helemaal binnen is. Een eerste aanzet heeft het Fit-care Center Hardenberg gegeven, met de opbrengst van een speciale kerstactie. Op 10 mei wordt een vervolg gemaakt. Die dag zal in het gemeentehuis van Hardenberg een expositie worden geopend, waarin het ontwerp van het monument centraal staat. Het bedrijfsleven zal hier speciaal voor worden uitgenodigd, omdat de stichting hoopt dat via de bedrijven het merendeel van het benodigde geld binnenkomt. Daarnaast heeft men een speciale bankrekening geopend, te weten 38.49.04.041, waarop particulieren en verenigingen een bijdrage kunnen storten.

 

Davidster op transport

HARDENBERG - De davidster die onderdeel vormt van het monument ter herinnering aan Kamp Molengoot wordt woensdag 20 september op z'n plaats gezet. Het gevaarte met een doorsnede van bijna vier meter en een gewicht van 12 ton zal onder politiebegeleiding van de Parkweg in Hardenberg naar de Luggersweg in Collendoorn worden gebracht.

De davidster dient als fundament voor een zwerfkei, die het zwervend bestaan verbeeldt van het joodse volk. Daaromheen komt in een neerwaartse spiraal een bronsreliëf. Aan het begin ziet men de joodse arbeiders aan het werk, maar hoe verder men komt hoe wanhopiger de sfeer wordt. Het initiatief voor de oprichting van het monument werd genomen door de gebroeders Dick en Salomon Slier uit Rotterdam. De davidster, het plateau voor het monument, is gemaakt door leerlingen van Haco, voorheen de leerlingwerkplaats. Zo'n acht leerlingen zijn bij het bouwproces betrokken geweest. De leerlingwerkplaats is in april van dit jaar met het project begonnen. Voor de leerlingen van de voortgezette metselaarsopleiding vormt de davidster een tentamenopdracht, waarop zij binnenkort beoordeeld worden. Het monument zelf is een ontwerp van Kees Huigen uit Den Ham. De onthulling is op dinsdag 3 oktober, precies 58 jaar nadat de joodse arbeiders van Kamp Molengoot naar Westerbork werden afgevoerd.

(De Sallander - 20 september 2000)

 

Monument houdt herinnering aan kamp De Molengoot levend

'Hardenberg kan gepast trots zijn'

(Door Gert Wensink)

COLLENDOORN - "Hardenberg heeft er met dit monument een stuk gevoel en emotie bijgekregen waar ze gepast trots op kan zijn." Voorzitter Dick Slier van de Stichting Monument Joods Werkkamp De Molengoot Hardenberg is tevreden met het monument ter nagedachtenis aan kamp De Molengoot.

Nog geen tien maanden nadat de aanzet werd gegeven om op de plek waar in de oorlogsjaren een werkkamp stond een herdenking neer te zetten, staat er daadwerkelijk een monument. "Zonder de brieven van Flip Slier was dit monument er nooit gekomen", vertelt Hans Nieboer eerlijk. Hij zat namens de gemeente Hardenberg in de stichting. Toch is bet monument, een zwerfkei met bronzen reliëf op een stenen Davidsster, niet alleen een eerbetoon aan de slechts negentien jaar jong geworden Amsterdamse jongen, wiens teruggevonden brieven een jaar geleden in boekvorm verschenen. "We beogen niet alleen Flip Slier te herdenken", formuleert voorzitter Slier. "Met hem gedenken we alle joden die in de oorlog een gruwelijke dood hebben gevonden." Sinds begin dit jaar werkte de stichting aan de totstandkoming van het monument dat door kunstenaar Kees Huigen uit Den Ham is gemaakt. Er werden sponsors gezocht en er werden inzamelingsacties gehouden om aan de Luggersweg in Collendoorn een monument te plaatsen.

Gistermiddag was de officiële onthulling, die werd voorafgegaan door een bijeenkomst in de Voorveghter. Anita Polak-Slier, een achternicht van Flip Slier, leerde door de brieven een groot deel van haar familie beter kennen. "De brieven hebben inmiddels een bijzonder plekje bij me, alsof ik het zelf heb meegemaakt", aldus Polak. "De mensen die worden genoemd, komen regelmatig bij me op de koffie met boterkoek. Alleen is dat altijd 's nachts." De achternicht van Flip Slier - haar vader was een van de weinigen van de familie die de oorlog overleefde - zegt het mooi te vinden dat de brieven zijn teruggevonden en gepubliceerd. "Dat ze hebben geresulteerd in een boek en nu in een monument is misschien mooi, maar eigenlijk is het dat natuurlijk niet. Het had nooit mogelijk mogen zijn dat dit aek en nu in een monument is misschien mooi, maar eigenlijk is het dat natuurlijk niet. Het had nooit mogelijk mogen zijn dat dit allemaal heeft plaatsgevonden."

De Ichthusschool heeft het monument inmiddels geadopteerd. Leerlingen van de Hardenbergse basisschool mochten na de onthulling door de broers Slier en Anita Polak de kransen aanreiken. Twee leerlingen legden zelf ook een krans, net als onder meer vertegenwoordigers van de Stichting Indiëmonument, de wethouders Arie Pouwels en Rezina Ramaker en een cultureel attaché van Israël. De leden Janny Kuiper en Wim Meijer van de stichting onthulden een informatiebord, dat naast het monument staat. "Het is de afronding van een grote inspanning", aldus Slier. "Maar het valt in het niet tegenover het leed dat de mensen in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan."

(Zwolse Courant - 4 oktober 2000)