Menu:

 

Verzoek om gedenkteken voor Kamp Molengoot

HARDENBERG - Het regent plannen voor oorlogsmonumenten in Hardenberg. In Radewijk wordt een gedenkteken onthuld voor de bemanning van een geallieerd vliegtuig, hetzelfde staat in Baalder te gebeuren, de herdenkingsplaat aan de carillon in het centrum wordt uitgebreid en sinds kort ligt er een verzoek bij B&W om met een monument de herinnering aan Kamp Molengoot levendig te houden.

Het verzoek voor het plaatsen van een gedenksteen in Collendoorn, op de plek waar ooit Kamp Molengoot heeft gestaan, is afkomstig van de 59-jarige joodse Rotterdammer Dick Slier. Hij is op het bestaan van het kamp attent gemaakt door een artikel van Elma Verhey in Vrij Nederland. Deze journaliste had brieven in handen gekregen die kampbewoner Flip Slier (geen familie van Dick Slier) wekelijks vanuit Molengoot naar zijn ouders in Amsterdam stuurde. Rotterdammer Slier heeft zelf tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak gevonden bij Berend en Berendina Snoeyink in Radewijk. Hij zou graag als eerbetoon aan de Hardenberger joden een gedenkteken geplaatst zien op de plek waar het voormalige kamp heeft gestaan. Het gemeentebestuur van Hardenberg, dat toch al bezig was met het vormen van een werkgroep die een vijfjaarlijkse herdenking bij de muur langs het joodse kerkhof aan het Mulopad moet organiseren, wil het initiatief van harte ondersteunen. In september zal de eerste bijeenkomst van de werkgroep zijn. Mogelijke leden van die werkgroep zijn onder meer de gemeente-ambtenaren Ron Vonk en Hans Nieboer, historiekenner Johan Seinen, journaliste Elma Verhey en Jan Kassies, directeur van het Alfa College, de school die de gedenkmuur bij het kerkhof heeft geadopteerd. Ook Dick Slier is gevraagd in die werkgroep zitting te nemen. Om aan het geld voor een gedenksteen met inscriptie te komen wil de gemeente niet opnieuw een inzamelingsactie onder de bevolking houden, maar probeert men het plaatselijke bedrijfsleven voor het project warm te maken.

(De Sallander - 9 juni 1999)

 

Snelle plaatsing zwerfkei Molengoot

HARDENBERG - De inspanningen om op de plek van het voormalige werkkamp Molengoot in Hardenberg een monument te plaatsen zijn in een stroomversnelling geraakt. Gistermorgen werd een rekeningnummer geopend waarop geld wordt ingezameld, gistermiddag werd officieel het eerste geldbedrag ontvangen en gistermiddag ook was de eerste bijeenkomst van de werkgroep Molengoot. Opzet is de nagedachtenis aan het kamp - dat vooral bekend is door de brieven van Flip Slier - op dinsdag 3 oktober te onthullen.

Drie oktober is de datum waarop in 1942 het kamp werd ontruimd. Er is contact gezocht met een kunstenaar die gistermiddag aanwezig was tijdens een bijeenkomst van de werkgroep, die zichzelf binnenkort opheft om een stichting te worden. Het is de bedoeling dat de kunstenaar op de plek van het voormalige kamp Molengoot een zwerfkei plaatst, als herinnering aan de honderden joden die er in de Tweede Wereldoorlog werkten. De kunstenaar is gistermiddag gevraagd binnen drie tot vier weken met een ontwerp te komen. Op 15 februari praten werkgroep en kunstenaar opnieuw met elkaar. Dan wordt ook gekeken op welke locatie, in ieder geval in de buurt van het voormalige kamp, het monument precies komt. De zwerfkei moet zo worden gemaakt dat er iets van de symboliek van het werkkamp in te zien is. "Het monument komt er", meent werkgroeplid Hans Nieboer. "Dat is toch Wel het minste dat wij kunnen doen voor Flip Slier en de miljoenen slachtoffers van de oorlog."
In de werkgroep zitten onder meer gemeenteambtenaren, medewerkers van de oudheidkundige vereniging en Vrij Nederland-journaliste Elma Verhey. Zij hielp bij de samenstelling van het boek en schreef een inleiding.

Rekening
Hoeveel geld voor het maken en plaatsen van het monument nodig is, is niet duidelijk. Nieboer houdt rekening met enkele duizenden guldens, maar weet het precieze bedrag nog niet. Sinds gisteren is er een rekeningnummer geopend. Mogelijk is er nog meer geld nodig, want er zijn ook plannen om een pad aan te leggen dat richting het te plaatsen monument voert. Op dit moment is er van het oude kamp niets meer terug te vinden. In kamp Molengoot werkte tussen april en oktober 1942 de achttienjarige Flip Slier uit Amsterdam. In november vorig jaar verscheen het boek "Tot ziens in Vrij Mokum", waarin 83 brieven die Slier vanuit het kamp bij Hardenberg aan zijn ouders schreef, zijn gepubliceerd.
Het eerste geldbedrag voor het op te richten monument is inmiddels binnen. Een bedrijf uit Hardenberg overhandigde gisteren 250 gulden aan werkgroeplid Nieboer: Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst voorafgaande aan de eerste vergadering in het Vechtdal College, waar leerlingen uit het derde jaar luisterden naar een presentatie van Elma Verhey. Ze gaf onder meer antwoord op vragen van leerlingen. Zo leerde de Hardenberger jeug" rel="lightbox">Elma Verhey. Ze gaf onder meer antwoord op vragen van leerlingen. Zo leerde de Hardenberger jeugd dat de familie van Slier niet positief en niet negatief op het boek heeft gereageerd, simpelweg omdat er geen familie is. Net als Flip Slier zelf overleefden ze de Tweede Wereldoorlog niet. "Er is alleen nog een achternicht van Flip. Via haar ben ik in contact gekomen met mensen die nog foto's hadden van hem," aldus Verhey. Na zijn vlucht uit Molengoot ging Slier terug naar Amsterdam. "Waarschijnlijk lopend", antwoordde de journaliste op een vraag van een leerling hoe hij vanuit Hardenberg in de hoofdstad was aangekomen. De trein was verboden voor joden en bovendien was hij natuurlijk bang om te worden aangehouden.

(Zwolse Courant - 19 januari 2000)