Hardenberg Columns van Ergee

Misbaksels bij RTV Oost

M

Henny Everts, voormalig directeur van RTV Oost en de pionier van regionale televisie, heeft een boek geschreven. Of eigenlijk laten schrijven. Over zichzelf en de Twentse media. Jongen van Kotte heet het boek, naar de Hengelose wijk waar hij is opgegroeid.
De teneur van dit stuk proza is dat Radio Oost prima is, dat TV Oost lange tijd goed was maar tegenwoordig bagger omdat er vrijwel geen aandacht meer is voor Overijsselse cultuur en datgene wat de ‘gewone Overijsselaar’ boeit. Verder vindt hij dat zijn opvolgers teveel aandacht hebben besteed en nog steeds besteden aan digitale nieuwsvoorziening: Website, Twitter en Facebook. Helaas niet op topniveau.

Neem nou het bericht over de vechtpartij in het azc bij Hardenberg op maandag 22 mei. “Weer gaat het mis: tientallen mensen op de vuist in azc Hardenberg”, kopte de regionale zender op internet. Twee dagen later een vervolgbericht: “COA ziet geen snelle oplossing voor geweldincidenten bij azc Hardenberg.”

Weer gaat het mis sloeg op enkele eerdere incidenten: steekpartijen waarbij zelfs een dode viel. Maar ook eentje als gevolg van een echtelijke ruzie. Nou kun je wel zeggen dat Oost deze woorden ook niet gebruikt bij het zoveelste geweldsincident in de Zwolse wijk Holtenbroek, om maar een voorbeeld te noemen, maar daar heeft de internetredactie geen boodschap aan: “Als er in 5 maanden 4 incidenten zijn in een kleine woonwijk, kun je ook spreken van het ‘zoveelste’ incident.”

Een kleine woonwijk? “Het is een plek waar ze veel te veel mensen met oorlogstrauma’s op 1 hoop hebben gegooid. Het is een typische ‘Geenstijl’ kop dit. Slecht van RTV Oost”, was de reactie van een lezer.

Het tweede bericht had niet alleen een slechte kop, ook de inhoud deugde niet. Tientallen mensen op de vuist was zwaar overdreven. “Dat er niemand gewond raakte komt deels doordat de tientallen betrokkenen niet allemaal met elkaar op de vuist gingen. Vaak zijn het er een paar, de rest duwt en trekt er wat omheen”, vertelde een woordvoerder van de politie.

Nou heb je bij Twitter de mogelijkheid aan te geven dat iedereen op jouw bericht kan reageren, alleen personen die jij volgt of alleen mensen die jij vermeldt. Dat had RTV Oost niet gedaan en dus typte heel racistisch Nederland zich een ongeluk als reactie op het bericht. Natuurlijk hadden zij wel een snelle oplossing voor ‘het probleem’: allemaal terugsturen naar hun eigen land. Of bijvoorbeeld een raket op het azc afvuren.
Mensen uit Hardenberg of omgeving kon ik niet ontdekken. Wel reacties uit Amsterdam, Noord-Brabant, Gelderland, Friesland en provinciegenoten uit Almelo en Enschede.

Door elke halve zool de mogelijkheid te bieden een reactie te plaatsen gaf RTV Oost de racisten een groot podium. Dat heeft niks te maken met ‘vrijheid van meningsuiting’ maar alles met gebrek aan fatsoen en voldoende hersencellen. Het gaat misschien nog wel slechter met de regionale omroep dan Henny Everts denkt.

Hardenberg Columns van Ergee

Archieven