Hardenberg Columns van Ergee

Landelijk in het nieuws

L

Het nieuwe zittingsjaar van de gemeenteraad in Hardenberg moet nog beginnen, maar toch is er de voorgaande weken al het nodige gebeurd.

In de eerste plaats het opstappen van Piet Cees van der Wel als raadslid van het CDA, gevolgd door mede-CDA’er Erik Volkers. Nou ja, mede-CDA’er….. Hij had tot voor kort nooit gedacht dat hij voor het CDA zitting zou nemen in de gemeenteraad, zelfs niet dat hij er lid van zou worden of erop zou stemmen. Maar hoe gaat dat: een partij heeft bekende koppen nodig, zoekt stemmentrekkers en wil spreiding over de gemeente. Als je dan enthousiast wordt gemaakt door een kennis en het levert ook nog een paar centen op, dan zeg je geen nee. Hetzelfde is gebeurd met Elma Soeten uit Sibculo. Als ze in Hardenberg had gewoond was ze waarschijnlijk nooit raadslid geworden. Nu wordt ze zelfs fractievoorzitter, als opvolger van Piet Cees. Dat was overigens al van tevoren geregeld. Na twee jaar zou het stokje worden overgedragen, alleen is dat nu iets eerder gebeurd.
Het CDA heeft ondertussen de website aangepast. Eerst stond er trots dat het de grootste partij in de raad is met 11 van de 33 zetels, nu is het met 9 nog even trots, want nog steeds de grootste. Op papier iets geslonken, in werkelijkheid nog even groot want het zal niet zo zijn dat de nieuwe partij van Volkers en Van der Wel, DOEN’22, opeens over allerlei dingen anders gaat denken. Piet Cees heeft meegeschreven aan het verkiezingsprogramma en zal zich daar dan ook naar gedragen.

Hardenberg is een gemeente van GEWOON doen (dan doe je al gek genoeg), maar ook van gewoon DOEN. Dat willen Volkers en Van der Wel ook, vandaar dat ze gekozen hebben voor de partijnaam DOEN’22. Met ‘speerpunten’ die alle partijen onderschrijven, te lezen op hun website www.doen22.nl.
Een van de speerpunten is veiligheid. En nog specifieker: veilig zijn voor asielzoekers die overlast geven. Dat was de afgelopen weken een hot item, Hardenberg werd zelfs landelijk genoemd. Twee keer trouwens, want ook de zogenoemde overstroming bij een hoosbui werd overal vermeld. Dat laatste gaat zo: iemand maakt een foto en filmpje van de bocht Bruchterweg-Lage Doelen waar het altijd blank staat na een buitje, dat wordt door RTV Oost opgepikt, die staan weer in verbinding met de NOS en ANP en binnen de kortste keren krijg je mailtjes en appjes uit het hele land met de vraag of we de meubels al naar zolder hebben versleept, terwijl in werkelijkheid de regen al is verdampt voor het ons dorstig gras heeft bereikt.

Maar goed, het speerpunt veiligheid. Hardenberg is onveilig: asielzoekers stelen, vallen meisjes lastig, gebruiken drugs, maken lawaai, hun eten stinkt, kerels lopen in vrouwenkleren en ze praten te hard als ze op straat telefoneren. Alle asielzoekers? Ja, allemaal. Nou ja, 2% van de mensen die we in AZC Hardenberg opvangen, maar die verpesten het voor de andere 98%, de mensen van goede wil. DOEN’22 wil dat het COA die ‘veiligelanders’ oppakt en vastzet, anders wordt gedreigd het contract met het COA op te zeggen.

Ook krachtige taal en dito optreden van de burgemeester. Voor het eerst heeft een onverlaat een gebiedsverbod gekregen en een tweede staat op de nominatie om zijn kompaan te volgen. Boven het bericht op de gemeentelijke website staat zo’n mooie, stoere kop, vooral het gedeelte: Burgemeester Offinga pakt door. Dat zou de titel van een jeugdboek van zestig jaar geleden kunnen zijn, van Biggles, Inspecteur Arglistig of Commissaris Achterberg. In het bericht over het gebiedsverbod geeft hij wel aan dat we echte vluchtelingen graag willen opvangen, we zijn tenslotte een barmhartige gemeente. O ja, en op maatschappelijke initiatieven zoals InBeeld is hij trots, want die dragen bij aan het welzijn van deze groep mensen.

Dat was mooi, zo’n aai over de bol, want nu is Anne van den Hoek van InBeeld waarschijnlijk ook weer tevreden. Ze ging onlangs verbaal nogal te keer toen maatregelen tegen de overlastgevers werden aangekondigd terwijl ze vond dat ‘haar’ goedwillende asielzoekers over één kam werden geschoren met ‘de randdebielen’, zoals ze dat noemde.
Maar goed, het mag nu wel even weer over iets anders gaan dan over asielzoekers. Over de versleten letters van de Walk of Fame op de Vechtdijk bijvoorbeeld, of de wandelaars die in het winkelgebied worden aangevallen door kolonnes e-bikes, of het gevaarlijke kruispunt bij restaurant de Troubadour. Graag even de normale shit.

Hardenberg Columns van Ergee

Archieven