Kiezersbedrog

Raadslid Gijs Schuurman uit Hardenberg raakt zijn dochters kwijt. Niet letterlijk, wel politiek, dat kan niet anders. Enkele jaren geleden vertelden de twee jongelingen dat ze Jesse Klaver verschrikkelijk vonden en ook niets moesten hebben van Geert Wilders, Mark Rutte en Lodewijk Asscher, want die kwamen hun beloftes niet na. Nee, Henk Krol van 50Plus was voor hen dé man.

Vorige week werd pa Schuurman weer in de gemeenteraad gekozen. De afgelopen raadsperiode had de partij nog 2 zetels (een groot deel van die periode 1 omdat het andere raadslid ‘gedoe’ had met Schuurman en naar OpKoers vluchtte), nu 1. Nog geen week later laat Schuurman de partij achter zich. Opnieuw vanwege gedoe, nu met de nieuwe nummer 2. Hij stapt op bij 50Plus en begint een nieuwe partij: Lokaal Hardenberg. Gijs is al eens lid geweest van Liberaal Hardenberg, maar toen die de naam veranderde in Leefbaar Hardenberg stapt hij ook daar op. Schuurman houdt nogal van opstappen.

Waarom hij zijn dochters kwijtraakt? Omdat die niets moeten hebben van mensen die hun beloftes niet nakomen, zeiden ze. En pa Schuurman hoort bij dat clubje.
Toen in het voorjaar van 2020 de landelijke partij 50Plus in puin lag, kreeg Schuurman een telefoontje van voormalig partijleider Henk Krol. Of Schuurman in het Vechtdal reclame wilde maken voor de nieuwe partij van Krol, de Partij voor de Toekomst. “Nee”, zei Schuurman, “ik ben gekozen voor 50Plus en ga daarmee door.” Hij piekerde er niet over het pad van zijn voormalige voorbeeld te volgen. ,,Kiezersbedrog. Ik ben 50Plus, tot het bittere eind.”

Blijkbaar is het bittere eind gekomen, want Schuurman stapt toch op. En hij neemt zijn zetel mee. Kiezersbedrog, volgens zijn eigen principes, net zoals Henk Krol deed.
“Nee, nee”, zegt Schuurman bij omroep NOOS, “ik hou mijn zetel want ze hebben op mij gestemd.”

Schuurman vergeet daarbij wel te zeggen dat de meeste 50Plus-stemmers niet op hem hebben gestemd. Voor een raadszetel in Hardenberg heb je 810 stemmen nodig. Op 50Plus is 1022 keer gestemd, waarvan 508 op Schuurman. Het mag duidelijk zijn dat de meeste sympathisanten op de partij hebben gestemd en niet op Gijs Schuurman.

Maakt het voor het besturen van Hardenberg iets uit of Schuurman namens 50Plus in de raad zit of namens Lokaal Hardenberg? Eigenlijk niet. Hij was toch al bijna nooit te verstaan en de enkele keer dat het wel lukte hoorde je verhalen over gevaarlijke straling van 5G-zendmasten.

Hoe nu verder? In de eerste maanden dat burgemeester Offinga de gemeenteraad leidde werd 50Plus nogal eens vergeten als de spreektijd werd uitgedeeld. Per ongeluk, omdat Schuurman een beetje achter een pilaar verstopt zat. Dat mag eigenlijk wel weer gebeuren. Maar dan expres. Het raadslid van Lokaal Hardenberg heeft alle respect verloren en kan beter opstappen en zijn raadszetel teruggeven aan 50Plus.