Hardenberg Columns van Ergee

Kies lokaal

K

Mocht u nog eens raadslid willen worden, maar twijfelt u of er genoeg mensen op u zullen stemmen dan heb ik de oplossing: richt een lokale partij op.

Begin met een naam. Noem de partij Burgerbelangen, Algemeen Belang of De Stem van Hardenberg. Knip en plak wat ideeën die andere partijen ook hebben of maak zelf een populair lijstje. Bijvoorbeeld: betaalbare huizen voor jongeren, ouderen en daartussen, vrijheid voor de boeren maar ook een oppepper voor de natuur, aandacht voor jeugdzorg, verkeersveiligheid en armoedeproblemen. Dat moet voldoende zijn. Maak trouwens niet de fout daar prijskaartjes aan te hangen want dan komt een slimmerd met de opmerking dat het onbetaalbaar is tenzij de OZB verviervoudigd wordt.

Als dat allemaal gebeurd is moet er een slogan worden gekozen. Geen nietszeggende als Samen voor Hardenberg, want iedereen weet dat je moet samenwerken om iets te bereiken. Nog zo’n nietszeggende: Hardenberg is goed, wordt beter, want wat moet beter worden als het al goed is? Ook geen moeilijk stijlfiguur zoals een zeugma. Dat is een niet-kloppende samentrekking. Bijvoorbeeld een bord bij een veerpont: hier zet men koffie en over. Of: laat iedereen vrij, maar niemand vallen. Een lokaal grapje kan weer wel: de kracht van gewoon groen. Maar het beste is een duidelijk standpunt: Tegen windmolens of Meer geld voor Jeugdzorg. Koppen op posters? Beter van niet, men kent hem of haar toch niet tenzij het een bekend persoon in een dorp is. Zet wel het lijstnummer duidelijk op de poster, dat geeft herkenning als men in het stemhokje staat.

Goed. Naam gekozen, ideeën op een A4’tje gezet, slogan bedacht, poster gemaakt. O ja, nog een kandidatenlijst samenstellen. Maakt eigenlijk niet uit wie er opstaan, allemaal een zoon of dochter van Einstein is niet nodig, als ze maar kunnen knikken en een stemknopje kunnen bedienen. En dan? Op je luie krent blijven zitten, want de stemmen krijg je toch wel. Lokaal is in, de landelijke partijen krijgen overal tikken, verkiezing na verkiezing. Tenzij je in Hardenberg woont, maar dat heeft andere oorzaken. De CU groeide van 6 naar 7 omdat dit keer de SGP niet meedeed (kleine kanttekening: in 2014 had men nog 8 van de 31) en het CDA haalde dankzij een opvallende campagne en met veel kandidaten uit de dorpen evenveel zetels als de vorige keer, namelijk 11.

In Hardenberg verloor 50+ een zetel, wat niet gek is na een jaar vol ruzies, GroenLinks en D66 bleven splinterpartijen en daar zijn de PvdA en de VVD bijgekomen. Wat de PvdA betreft: in het 75-jarig bestaan van de partij heeft ze nog nooit zo weinig zetels behaald. In 2006 nog 8 van de 31, nu 2 van de 33. Opheffen? Fuseren? Beter is: kies een nieuwe naam zoals Lokaal Sociaal. Je oude programma kun je houden, want dat legt minder gewicht in de schaal dan het woordje lokaal.

En nu? Eerst onderhandelen over een coalitieakkoord en dan wethouders daarbij zoeken. Niet andersom. Een coalitie vormen wordt wel wat moeilijker dan de vorige keer. Je hebt een hele grote partij (CDA), twee grote partijen (OpKoers en CU) en vijf kleintjes. Dezelfde coalitie als de vorige keer kan, maar het is ook goed denkbaar dat het CDA twee wethouders levert en OpKoers en de CU elk eentje. Eind april moeten we toch wel een nieuwe gemeenteregering hebben, lijkt mij.

Hardenberg Columns van Ergee

Archieven