Hardenberg Columns van Ergee

Judas bij het CDA

J

Er zitten een rat in de CDA-fractie van de Hardenberger gemeenteraad. Of beter: een Judas. Het is tenslotte een christelijke partij. Zeggen ze, want het is niet altijd christelijk wat de leden van de partij doen. Deze week werd een interne memo naar de krant gelekt waarin raadslid Piet-Cees van der Wel vraagtekens zette bij de wethouderskandidaat van OpKoers. Te weinig bestuurlijke ervaring, waardoor de kans bestaat dat het (opnieuw) een instabiel college wordt. De afgelopen vier jaar zijn drie wethouders van OpKoers en één van de PvdA vroegtijdig vertrokken.

Van der Wel schreef dat in een memo die alleen bedoeld was voor de fractie. Dat zijn intern bericht toch gelekt is naar de regionale krant zegt wel iets over de verhoudingen in de CDA-fractie. Er is iemand die willens en wetens Piet-Cees beentje wil lichten. Het moet iets persoonlijks zijn want inhoudelijk bestaat er bijna geen verschil tussen welke partij in Hardenberg dan ook. En dus ook niet binnen een partij.

Heeft Van der Wel dan gelijk? Dat lijkt mij wel. De CDA-onderhandelaars gaan wel erg makkelijk voorbij aan het bestuurlijk ‘gedoe’ van de afgelopen vier jaar. “Bij de collegevorming gelden voor ons geen blokkades wat betreft inhoud, partijen of personen”, vertelde onderhandelaar Martijn Breukelman tegen de Stentor. Die blokkades hadden er beter wel kunnen zijn, in de vorm van: wij willen ervaren bestuurders die de hele rit kunnen uitzitten. En een raadslid dat nog maar één periode politiek actief is en ondertussen ook nog van de ene partij naar de andere is overgestapt heeft die ervaring niet.

Maar goed, zaterdag wordt het coalitieakkoord gepresenteerd en dan worden de wethouders aan de pers voorgesteld, schrijft de afdeling communicatie van de gemeente. Dat laatste is natuurlijk onjuist, want de wethouders moeten eerst nog gekozen worden tijdens een raadsvergadering. Ach, in feite maakt het misschien ook niet zoveel uit of je nou een door de wol geverfde bestuurder hebt of een bestuurlijke nieuwkomer, want een groot deel van het beleid wordt bepaald door de ambtenaren of staat al vast door eisen van ‘Den Haag’.

En wat moet Van der Wel nu doen? “Nu de inhoud van deze memo die alleen voor de fractie bedoeld was op straat ligt, kan ik niet anders dan de komende dagen goed na te denken over mijn politieke toekomst”, was zijn reactie.
Welnee, ben je gek. Mag je tegenwoordig nog een andere mening hebben dan de schapen die volgzaam achter de informateur en onderhandelaars aanhobbelen? Dat zo’n Judas zaken die je in vertrouwen hebt meegedeeld op straat heeft gekieperd kan toch geen reden zijn het bijltje erbij neer te gooien. Dat een fractie te weinig waarde hecht aan de mening van de fractievoorzitter misschien wel. Maar eerst: zoek de mol en knikker die eruit.

Hardenberg Columns van Ergee

Archieven