Hardenberg Columns van Ergee

Hardenbergs slavernijverleden

H

We lopen weer eens hopeloos achter in Hardenberg. Overal wordt gekeken naar het eigen slavernijverleden en in Hardenberg doen ze weer niets. Eerst waren er onderzoeken in grote steden als Amsterdam en Rotterdam, daarna kwamen kleinere aan bod als Breda en Deventer en tenslotte Gouda en Hoorn, beide net iets groter dan Hardenberg. Het is een trend, bijna allemaal gestart door één persoon of een klein groepje.

In de provincie Overijssel was slavernij geen thema, totdat historicus Martin van der Linde een reisje naar Suriname maakte. Nadat hij enkele plantages had bezocht en een beetje in archieven had rondgeneusd was hij verkocht. Figuurlijk gesproken.
Het blijkt uit zijn onderzoek dat inwoners van Deventer, Kampen en Zwolle koloniale banden hadden. En er was zelfs een Twent, een inwoner van Ootmarsum, die belangen had in een plantage. Tja, als je als gemeente Ootmarsum-Dinkelland daar geen excuses voor gaat aanbieden dan weet ik het niet meer.

Ootmarsum wel en wij niet. Misschien kunnen B&W Martin van der Linde uitnodigen om ook onderzoek in Hardenberg te doen. Het waren vroeger dan wel bijna allemaal arme zandboeren en sappelende middenstanders in Noordoost-Overijssel, maar er woonden toch ook een paar adellijke families met geld. Misschien hebben die wel wat geld geïnvesteerd in suikerrietplantages in Suriname of koffieplantages in Nederlands-Indië. Als een van je nazaten geprobeerd heeft de NSB-burgemeester van Hardenberg te worden, dan zal er toch vast wel een voorvader van die baron te vinden zijn die een paar centen heeft gestoken in de aankoop van negers voor slavenwerk.

Nou heb ik trouwens begrepen dat het woord ‘neger’ wel eens verboden kan worden, als het aan enkele organisaties als Kick Out Zwarte Piet en Zwart Manifest ligt. Voordat het kabinet namens de staat excuses aanbiedt aan onze ex-kolonies moeten Rutte c.s. eerst de schulden van die landen aan Nederland kwijtschelden, nazaten van slaven een paar centen in de zak stoppen, het woord neger verbieden en Zwarte Piet laten verdwijnen.
Dat laatste lijkt mij onmogelijk, we kennen in Nederland tenslotte geen Berufsverbot. Er zijn tientallen zzp’ers in ons land die rond 5 december een paar centen bijverdienen door bij gezinnen op te treden als Zwarte Piet, pikzwart geschminkt of met een paar roetvegen op zijn of haar gezicht. Schulden kwijtschelden en nazaten van slaven een paar miljoen overhandigen moet kunnen, want de geldpersen draaien toch al volop. En wie na ons leeft moet de rommel maar opruimen, nietwaar.

Trouwens, nu ik er nog eens goed over nadenk is het misschien geen goed idee om een historicus uit Zwolle het Hardenbergs slavernijverleden te laten onderzoeken. B&W kunnen dat ook de lokale historische vereniging laten doen. Als je zoveel geld op je spaarrekening hebt staan als ons lokaal kabinet, dan kunnen er wel een paar ton af voor een onderzoekje. En wie betaalt, bepaalt, dus reken maar dat ze dan ook wel een vreemde smet op het Hardenbergs blazoen kunnen vinden. Horen we eindelijk ook bij de grote jongens.

Hardenberg Columns van Ergee

Archieven