Hardenberg Columns van Ergee

Gokken op een wonder

G

Het is de schuld van wethouder Linda Verschuur dat de gemeenteraad van Hardenberg dinsdag het begin van de wedstrijd Liverpool-Ajax moest missen. Achteraf gezien was dat niet zo heel erg, maar dat is een ander verhaal.

Het agendapunt waar de raad lang bij bleef hangen waardoor de raadsleden niet op tijd thuis konden komen voor de voetbalwedstrijd, was het plan om de energietoeslag te verlengen en te verruimen voor mensen die leven in ‘energie-armoede’. Eerst kregen Hardenbergers tot 120% van de bijstandsnorm een bedrag van 800 euro om de sterk gestegen energiekosten te betalen, nu was het voorstel om er nog eens 500 euro bij te doen. Bovendien zouden nu inwoners tot 130% van de bijstandsnorm in aanmerking komen voor een bijdrage.

– In sommige gemeenten telt het vakantiegeld mee om vast te stellen of je misschien te veel verdient, in andere gemeente niet, zei PvdA-raadslid Arsanio Wiet. Hoe zit dat in Hardenberg? De wethouder gaf geen duidelijk antwoord zodat Wiet de vraag later nog eens moest stellen. Haar reactie: ik moet hierover met mijn collega’s overleggen en kom er op terug.
– Wat doe je met studenten die geen eigen gasrekening hebben maar waarvan de energiekosten verwerkt zijn in huurprijs? wilde GL-raadslid Romano Boshove weten. De wethouder wist het niet en beloofde er nog eens op terug te komen.
– Kunnen we ambtelijk de vraag om hulp wel aan? Waarschijnlijk zijn er veel mensen die belangstelling hebben voor de toeslag, wilde hij ook nog weten. Geen antwoord, zodat hij de vraag later nog eens moest stellen en als reactie kreeg: “Ik ga er wel vanuit maar als het niet lukt komen we bij u terug.”
– Boshove: Hoe laat je mensen weten dat ze niet bang hoeven te zijn dat hun andere toeslagen in gevaar komen wanneer ze deze toeslag aanvragen? Eh, het gaat niet ten koste van andere toeslagen, reageerde de wethouder.

Ze probeerde het nog een paar keer met het discussietrucje “ik hoor wat u zegt en ik begrijp het ook, maar sta mij toe dat ik daarop terugkom”, maar daar waren de vragenstellers niet blij mee. Aan sommigen kon je tijdens de vergadering zien dat ze geërgerd waren, maar er waren er ook die het lieten horen tijdens de pauze. Zó slecht voorbereid, zó onwetend, zó hulpeloos acterend: de oppositie is eigenlijk wel klaar met wethouder Verschuur. Maar dat stuit ze ook een beetje tegen de borst, omdat ze het allemaal zo’n fijne, aardige vrouw vinden. Misschien geschikt als raadslid, maar niet als wethouder. Na ruim 100 dagen in het ambt hadden ze iets meer van haar verwacht. Of eigenlijk ook niet, want tijdens de coalitieonderhandelingen had de CDA-fractie al aangegeven dat de kandidaat van OpKoers, in casu Linda Verschuur, niet bespreekbaar was. Niet omdat ze was wie ze was, maar vanwege het ontbreken van bestuurlijke ervaring. Het CDA heeft toch haar benoeming goedgekeurd, wat uiteindelijk leidde tot het opstappen van de raadsleden Piet Cees van der Wel en Erik Volkers (nu Doen’22).

Het is volgens de teleurgestelde raadsleden niet alleen een kwestie van het ontbreken van bestuurlijke ervaring, maar ook van het ontbreken van bestuurlijke capaciteiten. En het gebrek aan zelfkennis. Je kunt wel ergens enthousiast instappen en roepen “dat je het wilt proberen”, maar dat is niet genoeg.
Mocht het straks echt misgaan, dan kan zich dat vooral het CDA kwalijk nemen, en dan met name onderhandelaar Martijn Breukelman en informateur Theo Rietkerk.
Maar het CDA is een christelijke partij, waar ze ervaring hebben met wonderen. Waarschijnlijk gokken ze daarop.

Hardenberg Columns van Ergee

Archieven