Gepruts op de vierkante meter

Het wordt steeds duidelijker waarom de twee wethouders Luiten en Ten Kate vlak na elkaar Hardenberg hebben verlaten. Niet vanwege ‘nieuwe uitdagingen’, of ‘die prachtige baan die voorbijkwam’, maar omdat ze anders gillend gek werden van het gestuntel en gepruts van de Hardenberger raadsleden. Afgelopen dinsdag was weer een goed voorbeeld. En het had te maken met sport.

Wat eraan voorafging: in november 2020 diende het CDA een motie in waarin het college werd gevraagd te onderzoeken of de sportvelden van voetbal en korfbal in Dedemsvaart niet verplaatst konden worden naar Kotermeer-zuid. Dat was een tip van de sportverenigingen geweest. Het college wilde het oude sportpark De Boekweit opknappen, maar het CDA vond een eventuele verhuizing beter, want dan konden op De Boekweit mooi woningen worden gebouwd, “omdat er een nijpend tekort op de woningmarkt is”. Het voorstel van het CDA viel in goede aarde en alle partijen steunden de motie.

De vergadering was amper afgelopen of de eerste verontruste mailtjes en telefoontjes bereikten de lokale politici. Kotermeer-zuid kwam in het geweer omdat het bij hen te druk zou worden, te veel lawaai, vreemd volk langs de deur etc. U kent dat wel: iedereen is voor duurzame energie en windmolens en zonneparken zijn geen probleem, maar dan wel geplaatst bij de buren. Hier was het niet anders.

Ook Plaatselijk Belang bemoeide zich ermee zodat alle partijen raadsleden naar Dedemsvaart stuurden om poolshoogte te nemen. Het gevolg was dat de VVD een motie aankondigde in de regionale krant om nog een onderzoek in te stellen naar andere locaties en de PvdA zo’n beetje alle letters van de VVD-motie gebruikte om zelf eentje te maken, met steun van de coalitiepartijen CDA, CU en OpKoers. Zonder de oppositie, hoewel ze in november nog zo eensgezind waren. Sorry, even niet aan gedacht, zei de PvdA-woordvoerder.

Ondertussen was het rapport klaar waarom de raad had gevraagd, maar het werd zonder commentaar of advies naar de raadsleden gestuurd. “Waarom zeggen jullie niet wat jullie ervan vinden?” riep de VVD vertwijfeld uit. “Anders doen jullie dat altijd wel.”
Even tussendoor: daaraan merk je dat de VVD’ers nog weinig politieke ervaring hebben, want wethouder Breukelman is gekke Henkie niet. Hij wilde De Boekweit opknappen maar de raad wilde onderzoeken of verhuizing mogelijk was. Welnu, dan moet de raad uiteraard ook maar zeggen wat ze met de uitkomst van het onderzoek wil doen.

Dinsdag kwam dus een nieuwe motie aan de orde, waarin werd gevraagd om nog een paar plekken te onderzoeken (en de uitkomst eerst stiekem met de raad te bespreken en dan pas het gewone volk hierover te vertellen), want het was wel duidelijk geworden dat verhuizing van de sportvelden naar Kotermeer-zuid op geen enkel draagvlak kon rekenen en dat het handenvol geld zou kosten. O ja, en of het nieuwe onderzoek even voor de begrotingsbehandeling in dit najaar klaar kon zijn.

Dat kon het niet, vertelde wethouder Breukelman, die uitlegde dat geschikte plekken zoeken, met de buurt praten, de kosten uitrekenen en dat verwerken in een rapport weer lang zal duren en veel geld zal kosten. “Terwijl het helemaal niet ging om andere plekken zoeken of woningen bouwen maar om het opknappen van sportpark De Boekweit”, zei Breukelman.

Enfin, uiteindelijk werd geadviseerd even pas op de plaats te maken en het eerste rapport maar eens goed te bespreken. De motie verdween dan ook van tafel. Voorlopig, maar als ze slim zijn voorgoed. Want de oplossing is niet zo moeilijk: ga De Boekweit opknappen want de sportclubs wachten daar al lang op en het is ook nog eens de minst dure oplossing.