Eigen zeikers eerst

De journalist van De Stentor heeft een vraag gesteld aan burgemeester Offinga en hij reageert niet. Of nog niet. En eigenlijk is dat niet zo vreemd.

De vraag ging over een mail van een Brabantse toerist die bij de gemeente had geklaagd over de omgekeerde vlaggen en protestleuzen op de Europaweg in Hardenberg. Vooral over de borden van complotdenkers die verwijzen naar vermiste kinderen. Hij vindt het verachtelijk dat die teksten er al dagenlang hangen en vindt dat de gemeente actie moet ondernemen, “anders zal ik aangifte tegen jullie moeten doen.” Omdat de gemeente niet meteen in de houding sprong en subiet alles verwijderde, heeft hij de publiciteit gezocht.

“De gemeente Hardenberg steunt complotdenkers door kinderkleding en protestdoeken te laten hangen na mijn melding’’, mailt hij aan de krant. ”Bij de brug op de Europaweg zag ik een doek met omgekeerde vlag en de tekst ‘1675 vermiste kinderen’. Daar werd ik met name door getriggerd en zag ik de link met de kinderkleding.”

Natuurlijk zijn die kinderen niet vermist want het is wel bekend waar ze zitten. Ze zijn uit huis geplaatst omdat hun ouders (nota bene door de staat!) in financiële moeilijkheden zijn geraakt waarna Jeugdzorg ze ergens anders heeft ondergebracht. Precies, de Toeslagenaffaire. Maar goed, als je dus niet als de wiedeweerga die protestleuzen weghaalt steun je complotdenkers.

En dan de woorden “anders zal ik aangifte tegen jullie moeten doen.” Hoe haal je het in je hoofd om zoiets op te schrijven. Guus Meeuwis heeft ooit een liedje gemaakt over Brabanders, met in de tekst de regel: “Ik mis zelfs ‘t zeiken op alles, om niets”. Hij kent zijn provinciegenoten blijkbaar erg goed.

Uit dat lied van Meeuwis komt de heimwee naar zijn provincie en zijn provinciegenoten tot uitdrukking, “want daar brandt nog licht.” Misschien wordt het tijd voor die Brabantse toerist, die al jaren te gast is in Hardenberg, om eens een andere vakantieplek te zoeken. In Brabant bijvoorbeeld, want daar kun je tot ’s avonds laat nog zeiken om niks.

Dat burgemeester Offinga niet wil reageren op de vraag waarom de gemeente Hardenberg geen actie onderneemt lijkt mij niet zo gek. Als je op elke oprisping van een burger moet reageren heb je daar een dagtaak aan, dat kan dus niet. Vooral niet als hij van Brabantse toeristen afkomstig is. Onze eigen zeikers zijn namelijk eerst aan de beurt.