Doel bereikt

In Baalder lag enige tijd bij een lantarenpaal een fietstas voor kranten. Was het een reclamestunt om nieuwe bezorgers te trekken? Of had de bezorger er genoeg van en gaf hij met het verwijderen van de fietstas aan dat hij niet verder wilde? Er zijn steeds minder lezers van papieren kranten, dus hoeven steeds minder kranten bezorgd te worden en daardoor lopen de verdiensten van de bezorger terug. Bovendien schijnt een baantje bij een supermarkt meer op te leveren en hoef je niet zo vroeg je bed uit.

De mensen die geen krant lezen en zich alleen baseren op social media hebben wel een primeur gemist, want nu weten ze niet dat het Hardenberger GroenLinks-raadslid Romano Boshove eigenlijk wethouder is, zoals De Stentor schreef in een artikel over stikstof en de Vechtdalrally. Boshove had die primeur blijkbaar zelf ook gemist want hij nam dinsdag niet plaats achter de collegetafel maar gewoon tussen het volk, op een raadszetel.

Opheffen
Die stoelen voor de raadsleden stonden nu nog een beetje dicht op elkaar, maar daar zal binnenkort wel verandering in komen als de leden van OpKoers thuisblijven. Deze partij kan zich namelijk opheffen. De enige reden van haar bestaan, namelijk zorgen voor afschaffing van de hondenbelasting, is eindelijk gelukt. Al vanaf 2006 was dit speerpunt nummer 1. Maar ook al blijven de leden vastgeplakt aan het pluche, er is waarschijnlijk één raadslid dat binnenkort toch vrijwillig opstapt en dat is OpKoers-raadslid Wim Kloekhorst. Volgens een verhaal in zijn boekje ’40 jaar gemeentepolitiek’ (fijn boekje, nog te koop bij boekhandel Heijink) worstelt hij al jaren met een politieke erfenis. Zijn vader Albert was raadslid en later wethouder in de vrije gemeente Gramsbergen. Toen pa Kloekhorst net begon als raadslid had zijn vrouw hem een duidelijke boodschap meegegeven: “Als je niet in staat bent de hondenbelasting af te schaffen ben je een kerel van niks.” Zijn vader kreeg dat niet voor elkaar dus moest Wim het stokje overnemen. Nu, na meer dan zestig jaar, is aan de eis van mevrouw Kloekhorst-Prenger voldaan en kan zoon Wim met een gerust hart afscheid nemen van de politiek.

Geld genoeg
Dat OpKoers eindelijk zijn zin heeft gekregen komt doordat andere partijen Annie Kelder c.s. eens een succesje gunnen, waar natuurlijk ooit nog wel eens een keer wat voor terug wordt gevraagd. Maar wat vooral heeft geholpen is de meer dan goede gevulde portemonnee van de gemeente. Het geld klotst niet tegen maar over de plinten, zei VVD’er Bert Gelling. De raad was daardoor de afgelopen periode een beetje in Sinterklaasstemming, getuige de grote bedragen die worden uitgetrokken voor een kunstgrasveld en accommodatieverbetering in Gramsbergen en de aanleg van padelbanen in Balkbrug en Gramsbergen. Dat kan, als het maar niet zo gaat als met de provincie Overijssel, die 1,6 miljard euro overhield aan de verkoop van aandelen Essent en binnen tien jaar alles had uitgegeven. De wegens malversaties ooit weggewerkte Limburgse CDA-gedeputeerde Ger Koopmans zei het zo: “Als er meer geld is, wordt het ook makkelijker uitgegeven.” Hopelijk zijn de Hardenberger bestuurders wat verstandiger.

Memo
Ondertussen moet er nog steeds gewacht worden op het onderzoek naar CDA-gate: welk raadslid heeft de interne memo van fractievoorzitter Piet Cees van der Wel gelekt en naar de pers gestuurd? Dat onderzoek werd een maand geleden aangekondigd, maar volgens partijvoorzitter Bert Linde is er nog geen sprake van nieuws: “Er wordt overlegd, nagedacht en informatie gewonnen. In verband met vakanties van deze en gene zal er pas half juli meer bekend zijn.” Dat de partij ondertussen zonder fractievoorzitter zit vindt Linde niet zo’n groot probleem. De nieuwe fractie vormt volgens hem een prima team en met Max Bakhuis als vicefractievoorzitter loopt alles naar wens.
Blijkbaar heeft de zoektocht naar de dader niet zo’n grote prioriteit bij de CDA-top.