Hardenberg Columns van Ergee

De Voorstraatbrug

D

Visit Hardenberg is een site om de regio te promoten. Onderdeel van het platform Gastvrij Hardenberg en bedoeld om toerist en eigenheimer te informeren over activiteiten.
Veertig jaar geleden ging dat iets anders. Op enkele pagina’s in weekblad De Toren werd je door de VVV opgeroepen “to visit Hardenberg”. Alleen toen nog in het Nederlands: Kom naar Hardenberg, het recreatiehart van Noordoost-Overijssel.

We willen hier nog steeds meer toeristen hebben. Tenminste, een deel van Hardenberg wil dat. De lokale watersportvereniging bijvoorbeeld. Voorzitter Everhard Brunink van de WSV vertelde vier jaar geleden dat hij enkele duizenden betaalde overnachtingen per jaar verwacht als Hardenberg een mooie haven heeft en goed bereikbaar is. Dat laatst is nu niet het geval. Je bootje mag niet meer diepgang hebben dan een halve meter, want de Vecht is na Ommen vooral bedoeld als halfnatuurlijke laaglandrivier, vindt waterschap Vechtstromen. Tussen Ommen en Zwolle is een ander verhaal, maar daar is dan ook een ander waterschap de baas .

Een ander obstakel is de Voorstraatbrug. Daar heb je maar een kleine twee meter ruimte. Om dat probleem op te lossen moet er een ophaalbrug komen, vindt de WSV. Of dat veel zoden aan de dijk zet is maar de vraag, want er zijn nog twee bruggen bij Hardenberg die weinig ruimte bieden: de prins Bernhardbrug (2,60 meter) en de fietsbrug bij natuurcentrum De Koppel (2,55 meter).

Een ophaalbrug als het ei van Columbus. Maar waar vind je die? Nou, zegt de WSV, wij hebben nog wel ergens een brug liggen die verdacht veel lijkt op het exemplaar dat in 1940 bij de opmars van de Duitsers grotendeel in de lucht is gevlogen en in 1945 bij de terugtocht van diezelfde Duitsers zelfs definitief. Brengen we een mooi stukje historie terug in de stad. En omdat automobilisten, scooterrijders en fietsers ervan balen dat die brug steeds omhoog gaat (u weet wel, enkele duizenden overnachtingen per jaar dus ook vele honderden bootjes die de Voorstraatbrug moeten passeren) neemt het verkeer de volgende brug en wordt de weg naar Hardenberg-centrum autoluw. Mooi toch?
“Bij een openstaande brug is het voor de haastige fietser slechts 60 meter omrijden, naar de prins Bernhardbrug. Dat is toch geen heel eind”, was vorige week in de raadszaal van het gemeentehuis te horen. Nee, 60 meter is geen heel eind. Maar in werkelijkheid is het bijna 900 meter.

Dat van die autoluwe entree is trouwens geen uitspraak van de WSV maar van het CDA-raadslid Klaas-Henk Brink. Hij was het die vorige week dinsdag tijdens de raadsvergadering over het opknappen van bruggen, duikers en viaducten pleitte voor het vervangen van de Voorstraatbrug. Dat was niet toevallig dat juist hij dat vertelde, als nieuwbakken raadslid, want het bestuur van de WSV bestaat voor een groot deel uit leden van de families Brunink en Brink. En omdat er geen Brunink in de gemeenteraad zit lag het voor de hand dat de stamboom Brink aan het werk werd gezet.

Omdat het voorstel van Klaas-Henk buiten de orde was, werden er verder geen woorden aan vuil gemaakt, maar misschien dat de CDA-raadsleden later dit jaar alsnog met een voorstel komen om de Voorstraatbrug te verbouwen. Tenzij ze zich niet laten leiden door de WSV maar door de poll van dagblad De Stentor. Donderdagmiddag was de stand dat ruim 600 mensen hun stem hadden uitgebracht: 52% vond het een goed idee om een ophaalbrug te plaatsen, 40% vond het onzin en 8% boeide het niet. Hardenberg staat dus nog niet massaal te juichen, is de conclusie.

Hardenberg Columns van Ergee

Archieven