Hardenberg Columns van Ergee

Bendes Noord-Afrikanen

B

Heel Hardenberg praat over verlenging met 5 jaar van het asielzoekerscentrum aan de Haardijk in Heemserveen. Heel Hardenberg? Welnee, alleen de mensen die het direct betreft: omwonenden, COA-werknemers, politici, winkeliers die last hebben van winkeldiefstallen en vrijwilligers die Syriërs leren fietsen, Afghanen taalles geven of Somaliërs aan het werk proberen te krijgen. De rest interesseert het niet zoveel, want “ver van mijn bed”.

Dus moeten krantenjongens en -meisjes hun best doen om mensen te vinden die een paar pittige uitspraken willen doen. Eerst asielzoekers zelf en de vrijwilligers, dan de buren en tenslotte de winkeliers en horeca. De laatste groep is het meest uitgesproken.

Loslopende asielzoekers
Centrummanager Eduard Plate is gewoonlijk alleen in beeld als hij weer een bloemetje uitdeelt aan een middenstander die voor het eerst de winkeldeuren opent of een ingrijpende verbouwing achter de rug heeft, maar nou mag hij ook wat zeggen over asielzoekers. En André Eggengoor van Oosteinde-kroeg Den Herdenbergher komt aan het woord. Beiden vinden gezinnen oké, maar loslopende Noord-Afrikanen willen ze niet hebben, want die stelen en maken ruzie.

Volgens Eggengoor bestaat de azc-populatie uit zo’n 20 tot 30 procent alleenstaande mannen die niks te verliezen hebben en Hardenberg onveilig maken. Alleen heeft hij dat niet gecheckt bij COA-woordvoerster Alet Bouwmeester of hij kan niet rekenen. Dat laatste is voor een kroegbaas niet best, dus het zal wel het eerste zijn.
Volgens Alet telt het azc momenteel 660 bewoners. Als je de aantallen van Eggengoor hierop los laat betekent dit dat Hardenberg onveilig wordt gemaakt door zo’n 130 tot 200 alleenstaande mannen die niets te verliezen hebben. Noord-Afrikanen dus. Dat is meer dan die hordes scholieren die tussen de middag als sprinkhanen op de Jumbo afrennen om koek en snoep te kopen nadat ze hun brood van thuis hebben weggeknikkerd.
In werkelijkheid zitten er 13 bewoners uit veilige landen als Marokko, Algerije en Tunesië in het azc. Dat is nog geen 2%.
“Ik ben geen Wilders-type”, zegt Eggengoor volgens de Stentor. Maar als je zo uit je nek kletst lijkt dat er wel verdacht veel op.

Kroegpraat
Is er dan niks aan de hand? Natuurlijk wel, de omwonenden en winkeliers hebben af en toe best last van de alleenstaande gelukszoekers. Dat zal voor de gemeente hopelijk een signaal zijn om andere afspraken te maken met het COA over wie naar Hardenberg kan komen. Maar kroegpraat hoort geen argument in de overwegingen te zijn.

Hardenberg Columns van Ergee

Archieven